”Bucket list” – har ni några listor att pricka av?

Hoppas ni har haft en fin påskhelg när ni läser min text. Idag finns det en chans att ni tycker jag bli långrandig, men jag tar en chans att få säga något mer än vad jag brukar. Under långfredagen gjorde sig begreppet aprilväder sig påmint. Himlen blev  fullständigt vit men klarnade upp på vägen till Västergötland dit jag tog tåget för att träffa svärföräldrar och min lilla familj.  De bilder jag publicerar idag kommer ifrån mina svärföräldrars trädgård där det blommade och var på väg upp treblad, blodrot, olvon, vide, orkidéer och mycket annat. TREBLAD 2TREBLAD
Idag vill jag fråga dig om du en ”bucket list”? Jag menar alltså på enkel svenska ”än att göra lista för livet…” typ.  Efter ett par års uppehåll ifrån listor då livet kan vara mer komplicerat än att just sätta upp listor som ska genomföras likt att pricka av vad som ska handlas in i affären så har jag återigen börjat fundera i termer av en ”bucket list”, lite på grund av ett samtal.  För en kort tid sedan då jag för första gången var med i en bokcirkel så snackade vi om boken ”min fantastiska väninna” en bok som utspelar sig i femtiotalets Italien. Innan själva bokpratat hamnade jag i samtal med en kille som jobbar inom samma organisation men på en annan avdelning, ca 15 år yngre, och han ställde frågan – har du några bucket lists? …som det mest självklara i världen..och jag kände nja det har jag inte. SKILLOR
De sista åren i mitt liv har fyllts med jobb, byta jobb, starta företag, försöka vara en bra pappa och man och fylla livet med småputtriga trevliga aktiviteter som att äta god vardagsmat, pyssla i trädgården, göra någon liten semesterresa här och där och vara väldigt mycket här och nu. Ett ”att vara här och nu” på ett väldigt bra sätt, inte fullt anpassat till att göra precis allt för sitt barn men att inte gasa på lika mycket på alla arenor liksom, ja jag tror ni fattar. ROSA VÅRBLOMMA
Därför har ambitiösa bucket lists som att besöka Borneo och regnskogar, hoppa fallskärm och åka slalom i alperna  ersatts av tankar om att plantera fina träd i trädgården, odla schyssta morötter och pyssla här hemma och få alla att må bra blivit en del av min lista som jag inte ens tänkte att jag hade. Det är kanske det som är skillnaden, att när barnen kommer så är det inte endast den egna listan som ska uppfyllas utan en familjs drömmar och tankar om vad man vill få ut av livet. Det är inte ”rocket science” som en del gillar att säga. Nu finns det förvisso dom som tycker att det är omöjligt att odla en trädgård som kan se snygg ut när barnen är små, vilket är något som jag absolut inte håller med om. Det ju ett val man gör, ska trädgården se ut som en funpark eller får den vara en liten mix av vad du som vuxen vill få ut av en trädgård men med inslag av lek för barnen? Och ibland behöver man ju inte kompromissa som hos mormor och morfar när trädgården är stor och det finns en plan framför lagården där det går att köra radiostyrd bil.MORFAR OCH IVAR PYSSLAR BIGFOOT
Men att säga till en 27 åring med en spränghet bucket list att man är glad att man lever det känns inte särskilt optimistiskt eller kreativt så mitt svar blev mer, ”nej jag har inga listor för tillfället….”. För mig har trädgården och naturen varit en ständig tillflykt för att hitta drömmar, kanske små sådana men väldigt bra för att liksom trycka på ”paus”-knappen, en plats där axlar sjunker ner, en plats där vi kan gå runt lite planlöst utan att verka galna. Titta här borta?! Är inte magnolian på väg att blomma?  Titta här…där kryper en skalbagge, titta här …där ska jag nog plantera ytterligare några lewisior…ahh jag tar nog en kopp kaffe och sätter mig.SVAVELPION 2 SVAVELPION
Att vi inte är odödliga påminns vi ständigt om och kanske särskilt efter att ha tagit del av flödet efter det terrordåd som drabbade Stockholm för ett par veckor sedan,  helt oskyldiga människor, en ondska som inte går att förstå och utfört av människor som saknar kärlek som redskap. I flödet på sociala medier dök  påståendet  ”har människor inte någon disk att ta hand om?”. Ja, det borde ju gå att hitta bättre saker och ting i livet än att hata och skapa elände, typ diska och hålla ordning.  Ytterligare inlägg ifrån facebook senaste veckan kom ifrån Paris och en intervju av en pappa med son efter en terrorattack och sonen säger ”pappa – människorna som gjort det här är dumma, de har vapen och vill göra oss illa, vad gör blommorna för nytta som vi lägger här?”. Med gråten i halsen men med ett lugn säger pappan..blommorna och ljusen…de skyddar oss mot det onda. De hjälper oss att skapa gränser mellan vad som är gott och ont. Och pojken i sin tur säger då ”ok då förstår jag pappa”.  Jag tror verkligen på det, växterna och ljusen, det håller det onda borta. Ju fler vi är som tror på detta, desto större chans till en bättre, fredligare värld. PÅSKLILJA
Det är påskhelg, en helg fylld med traditioner, en crossover mellan ”Jesus dog för våra synders skull på korset” och påskharar som gömmer ägg i skogen, påskkycklingar möter påskkärringar som ”jo visst” ska flyga till Blåkulla. Min mamma ställde alltid fram påskkärringar  och porslinshöns men själv har jag tappat denna tradition, för oss är det istället påskliljor som pyntar entrén och så göms det något ägg i skogen av en förunderlig påskhare. Under långfredagen korsfästes Jesus och det sägs att han dog för våra synders skull. I flödet såg jag en sketch av Johan Glans där han undrar just över omöjligheten att instifta en sådan högtid idag. Det finns allt för många som anser sig dö för våra synders skull, och allt på ett väldigt osmakligt sätt, inte genom att någon spikar upp dom på kors men för att de ser sig själva som en katalysator för den tro de representerar, och då är det ju fullt möjligt att ta med sig ytterligare några längs den bistra vägen till himlen. Det hela blir lite knepigt i en värld med så många rätt och fel beroende på vem du pratar med. Så drömmar, bucket lists, tankar om vad vi vill göra innan vi till sist coolar vippen? När jag väl började tänka så har jag faktiskt det. OLVON
Nummer ett, anlägga den mest fantastiska trädgården i världen. Ja och sen kan jag väl vara nöjd…nåja kanske inte,  jag skulle också vilja skriva  trädgårdsböcker och jobba tillsammans med kreativa människor. Jag skulle vilja få människor att tänka att vi är ett samhälle, inte en människa som bygger vår egen framtid och att det faktiskt är bättre att göra något istället för ingenting när så många inte har tilltro till vad forskningen säger om klimatförändringar, utrotning av arter, möjligheten att utrota fattigdom och att vi alla får uppleva en hållbar värld. Simma i närheten av en blåval, se en grupp späckhuggare, följa med Greenpeace på uppdrag och stoppa illegala fiskefartyg, vandra upp på Kebnekajse… som är en alldeles lagom högt berg, helt i min smak, gärna med min familj och uppleva levande korallrev någonstans i världen.PÅSKÄGG VIDE
Efter att läst igenom min lista så inser både ni och jag pretentiösa i dess upplägg. Från att inte haft någon lista alls till att sätta upp mål som både är otroligt dyra men också kostsamma för miljön gällande koldioxidutsläpp. Det är kanske det som tillhör oss moderna människors problem, med stigande inkomster vill vi också se och göra allt det som också hotas på en och samma gång genom vårt sätt att leva. Högre produktion, högre takt i vår förstörelse av vår planet. Alla listor kanske varken kan eller borde förverkligas? Om varenda rik västerlänning som kan skulle simma längs blåvalar skulle göra det så skulle liksom det coola med det försvinna….HYBRIDLÄRK DAMM BLODROT
Det är kanske den egna trädgården jag ska odla trots allt, allt behöver inte vara så maxat. Men jag gör gärna någon resa då och då. Tänk om vi kunde få flygbolagen understödd av politiken att tillsammans ta fram miljövänliga motorer, det sägs att det finns smarta bränslen alla redan men som inte når någon framgång på grund av att det fortfarande finns kvar….lite olja här och där.
Efter tidernas längsta inlägg ifrån min sida så vill jag önskar er en fortsatt trevlig påskhelg. Ta hand om er, och sätt er ner och bara lukta på blommorna. Och hur blev vår stenläggning som jag skrivit om tidigare, ja här har ni resultatet. Ha det gott åter igen. VÅR TRÄDGÅRDNYSROT
Taggar: , , , , , , , ,
Publicerad i Blogg
Om Niclas Alsö
Niclas Jag är Niclas Alsö och jag bor med min familj i ett radhus i Johannelund. Trädgården är liten men det finns plats för många olika idéer! Med Niclas trädgårdsblogg vill jag inspirera till nya projekt och hur ni skapar en trädgård ni kan njuta av. Och har du idéer eller tankar om det jag skrivit hör gärna av dig niclas.also@gmail.com
Våra öppettider
Måndag till fredag 08.00 - 19.00 Lördag till Söndag 09.00 - 18.00