Nu är Fuchsiasticklingarna här!

Ett av vårtecknen här på Blomstertorget är ankomsten av årets fuchsiasticklingar.

Vi är många som väntat och längtat efter att fylla fönsterbrädan med späda sticklingar och se dem växa.

I år har vi ett 50-tal olika namnsorter att välja bland.

Nedan  kommer lite tips på hur du bäst sköter dina fuchsia-sticklingar.

 

Plantering

Plantera om dina sticklingar direkt. Börja med att fylla på jord i den lilla krukan sticklingen står i. Använd bra jord som är medelstarkt gödslad. Tryck inte till jorden hårt, det är viktigt att jorden är lucker och luftig för att rötterna ska orka sträcka sig in i den. Blanda gärna upp jorden med små Leca-kulor (storlek 2-6 mm) eller andra luftiga material som Perlit eller Vermiculite.

Gödning

Ge inte sticklingen extra gödning de första veckorna i ny jord. Näringen i den nya jorden räcker. När sticklingen rotat sig mer och börjat växa till ordentligt kan du börja gödsla försiktigt med flytande eller pelleterad gödsel. Välj gärna en ekologisk gödning, t ex Bio bact från Nelson garden eller Algomins flytande krukväxtgödsel.

Vattning

Vattna försiktigt och anpassa vattningen till plantans storlek. Låt jorden torka upp lite lätt mellan vattningarna så att rötterna får syre.

Rottillväxten stimuleras av att jorden är varm, ställ gärna plantan på en värmematta. En fönsterbräda med ett element under ger värme men tyvärr för torr luft som skadar plantan men man kan då använda sig att ett litet drivhus.

Placera sticklingen ljust men inte i stark sol.

Toppning

För att plantan ska grena sig måste den toppas. Nyp bort den översta toppen på sticklingen när den har 3 till 4 bladpar. Toppa sedan de nya topparna som växer ut, upprepa 3 – 4 gånger.

Stamma upp Fuchsian

Det är också kul att göra egna uppstammade fuchsior. Då toppar man inte plantan förrän den nått den höjd där man vill att kronan ska börja på. Bind upp sticklingen mot en blompinne, bladen längs med stammen tas bort när det finns grönska i toppen.

Ohyra

Fuchsior har tunna blad och angrips ganska lätt av bladlöss, särskilt om jorden och/eller luften är torr. En frisk planta klarar ett lusangrepp bättre än en svag, så se till att sköta om dina plantor väl.  Skulle ohyra ändå dyka upp, kläm ihjäl dem med fingrarna och spola av grenarna på plantan i badrummet. Lössen gömmer sig ofta på undersidan av bladen. Upprepa detta i några dagar, så brukar lössen försvinna. Blir angreppen starkare, behandla med lusmedel eller köp biologisk bekämpning. Rådgör med Blomstertorgets trädgårdsmästare så hjälper vi dig!

Placering

När det är frostfritt ute kan plantorna med fördel placeras utomhus. Se upp med sena frostnätter.

De unga plantorna klarar sig med den näring som finns i jorden men sedan behöver näring tillföras för att de ska orka växa och blomma rikligt. Tillför svag blomsternäring från det att du toppat fuchsian andra gången fram till sluten av juli.

Välkommen till oss för att hitta dina favoritsorter eller prova någon ny. Du hittar sticklingarna i det stora växthuset utmed parkeringen.