Höstplantera mera! Perenner från vår till höst.

September är en utmärkt tid för plantering, så passa på att göra iordning nu i trädgården, och njut av resultatet i vår. Perenna växter (örtartade, fleråriga) ger blickfång både från sittplatser i trädgården och inifrån huset. Många perenna växter lockar till sig fjärilar, humlor och bin vilket gör trädgården levande och viktig för biologisk mångfald.

En plantering som passar dig

Gröna blad och vackra bladformer är det viktigaste i en plantering för vissa, medan andra vill att det ska blomma länge och vara så mycket färg som möjligt.
Perennerna ger olika uttryck till trädgården och gör den personlig.

Det finns några saker att tänka på när du ska köpa växter till din plantering.

• Läget: Anpassa växtvalet efter hur skuggig eller solig växtplatsen är. En växt som inte trivs kommer inte heller bli vacker.

• Blomningstid och färg. Det finns nästan inga perenner som blommar hela sommaren, utan det behövs flera olika som hjälps åt och avlöser varandra under säsongen. Komplettera med bladväxter, gräs och lökväxter som gör rabatten mer spännande. Att hålla sig till ett färre antal färger ger ofta ett vackrare intryck. Men tänk på att det är du som bestämmer utifrån din egen smak och dina favoritfärger.

• Jorden. Är jorden torr, fuktig, mager, stenig, lerig eller sandig där växterna ska stå?  Eller full av ogräs? Att förbereda växtplatsen och jorden är viktigt för att perennerna ska trivas. Gräv ner rikligt med mullämnen som gör jorden fuktighetshållande, lucker och näringsrik ca 30 cm djupt.  (Till buskar och träd 40-50 cm). Använd gärna många olika material, t ex kompostjord, naturgödsel från ko eller häst, barkmull, torvmull, planteringsjord.

Blanda runt allt material och rensa noga bort rot-ogräs och stenar större än pingisbollar.

Plantera perennerna och vattna igenom jorden noga så jorden ”sätter sig” och får kontakt med rötterna.

Första tiden efter plantering kommer dina växter behöva regelbunden vattning och ogräsrensning. När de väl etablerat rotsystemet och bladverket vuxit till sig blir skötseln enklare.

I en perenn-plantering finns det alltid något att se fram emot, och varje årstid ger en ny höjdpunkt. Från vårens första lilla viva, till höstens rimfrost i gräsens fröställningar. Lycka till med dina perenner!
—————————————————

Perenner på Blomstertorget

På Blomstertorget har vi ett brett sortiment av perenner. Det är härligt att ha mycket att välja på, men det kan även göra det lite svårt att hitta den växt man söker.  Här följer lite information om upplägget:

Avdelningen är uppdelad i tre kategorier efter det läge som växterna trivs i:

Skuggigt,

Soligt, medelfuktigt och

Soligt/torrt. 


I varje kategori står växterna i bokstavsordning efter vetenskapligt namn.   Ett exempel: Ormbunken Träjon, trivs i skuggan. Den står på avdelningen ”Skuggigt”, på bokstaven D som i Dryopteris.

Det finns också särskilda bord för kryddväxter och prydnadsgräs på perennavdelningen.
Välkommen att fråga oss i personalen om du behöver hjälp att hitta växter.

 Lycka till med dina perenner!

Nedan finns en länk till Perenner.se. Där kan du bl a lära dig mer om perenner och inspireras av rabattförslag :

Perenner.se

Höstanemon Anemone x hybrida ’Honorine Jobert’
Solhatt, Echinacea purpurea ’Guava ice’

Turkisk julros, Helleborus orientalis
                                                                             

Hasselört, Asarum europaeum