Lär dig mer om kaktusar och dess skötsel

Extrema miljöer skapar extrema växter,  och kaktusar är ett fulländat exempel på detta. 

Kaktusar är enormt torktåliga och perfekta till det soliga söderfönstret där ingenting vill överleva en solig sommardag.

De veckade åsarna gör det möjligt för växten att krympa och öka i storlek beroende på vattentillgång. Blad har de rationaliserat bort helt eftersom de ger en växt större yta att dunsta bort vatten från och för att ta det ett steg längre har de även utvecklat förmågan att kunna stänga sina klyvöppningar för att hushålla än mer med vattnet. Under torra perioder stänger de även ner sitt rotsystem. Taggar har de dels för att få vara ifred från djur som vill komma åt vattnet inuti dem men även för att skydda sig än mer från solens strålar.

Släktet cactaceae är stort, drygt 1500 arter och det finns även kaktusar som växer i tropiska områden och skötseln hos dessa skiljer sig från de som växer i torra och varma förhållanden men generellt ska kaktusar stå ljust, särskilt så här års.

Vattna rejält, men sällan. Låt aldrig vatten stå kvar på fat eller kruka efter vattning.

Jorden ska vara genomsläpplig gärna lite sandinblandad för att inte kaktusen ska få det för blött om fötterna. Färdig kaktusjord finns att köpa här på Blomstertorget.

Vill man få kaktusen att blomma ställer man den lite svalare under vintern. Det ska gärna vara mellan 10 och 15 grader men fortfarande ljust. När man sedan ställer den lite varmare efter vintervilan kan man bli belönad med vackra stora blommor.

 

Vi har flera olika sorters kaktusar i vårt sortiment, kom gärna in och titta!