d3a1b4d0-7491-39bc-97ec-0762880fb29f

Lyckas med din frösådd

Det är riktigt roligt att så sina egna blomster- och grönsaksfröer. Man får vara med hela vägen, från frö, till grodd till planta. Det behöver inte vara svårt men det är klart att det krävs lite omvårdnad och skötsel för att få ett bra resultat. Vi hjälper dig gärna med tips och idéer!

Många grönsaker och blommor behöver lite längre tid på sig att utvecklas än vad vår sommar kan erbjuda, de behöver därför förodlas. När det så är dags att ta ut de förodlade växterna har de ett ordentligt försprång jämfört med de plantor som direktsås ute vilket gör att de blommar och bär frukt tidigare och dessutom står emot angrepp bättre.

Förodling

  • Börja med att välja ut de fröer du vill så och läs på förpackningen när det lämpar sig att så dem. På de flesta förpackningar anges både tid för direktsådd och förodling. Oftast står den rekommenderade såtiden med ett tidsspann t.ex. mars-april, då är det lämpligt att så i början av mars i södra Sverige och i slutet av april längst upp i norr.
  • Välj ett kärl att så i. Det går egentligen att så i vad som helst men resultat blir oftast bättre och skötseln lättare om man använder sig av anpassade odlingskärl. Exempel på kärl är krukor, torvkrukor, odlingsbriketter, odlingstråg, drivhus med så brätte, pluggboxar och roottrainers®. Vissa fröer trivs bättre och är lättare att odla i ett visst kärl t.ex. så passar tomater, paprika och chili bra att bredså i en så låda. Mycket små frön som t.ex. timjan, oregano och lavendel passar bra att så i små krukor. Gurka, kronärtskocka, melon, zucchini och pumpa har känsliga rötter och kan därför sås direkt i en större kruka för att undvika omskolning. Kryddor som ska växa tillsammans i en kruka t.ex. basilika passar bra att sås i torvbriketter. Läs mer om de olika kärlen hos våra leverantörer Nelson och Weibulls
  • Till frösådder ska en speciell så- och kaktus jord användas. Vanlig blomjord innehåller för mycket näring som kan skada de känsliga groddplantorna. Så- och kaktusjorden innehåller en mildare näring och sand för en god dränering, vilket är viktigt då fröna ska få en lagom mängd vatten och syre.
  • Fyll dina såkärl med jord, slå kärlet lätt i bordet så att jorden sjunker ihop något och fyll på mer jord. Jorden ska inte packas men om det är för mycket luft i jorden kommer den sjunka ihop vid vattning och ditt kärl kommer bara att vara halvfullt med jord. Så några frön i varje kruka och täck dem med ett tunt lager jord, sådjupet hittar du på fröpåsen. Spraya sådden med vatten och håll jorden fuktig. Använd gärna en sålåda med lock eller ett minidrivhus eller sätt plastfolie över dina krukor men glöm inte att göra lufthål och lufta extra om det bildas kondens. Ställ sådden ljust och håll den fuktig. Det finns såkärl med självbevattningsfunktion som underlättar vattningen.
  • Märk gärna upp vad du sått i de olika kärlen, med tiden kan det vara svårt att komma ihåg vad som var vad.
  • De första bladen som kommer upp är hjärtbladen de hjälper grodden med näring tills den klarar sig själv. Efter hjärtbalden kommer karaktärsbalden som är plantans riktiga blad och efterhand karaktärsbladen utvecklas vissnar hjärtbladen ner.
  • När karaktärsbladen har kommit upp är det dags för omskolning då behöver plantan en större kruka och jord med mer näring i. 2-3 veckor efter omskolningen kan lite näring blandas i vattnet. Plantor som växter mycket och snabbt kan behöva omskolas fler gånger.
  • Innan det är dags att sätta ut plantorna behöver de avhärdas vilket innebär att de under 1-2 veckor får stå ute under dagen, ej i direkt solljus och tas in under nätterna. När risken för nattfrost är över kan de planteras ut.

 

Titta gärna in hos våra leverantörer för tips vid sådd och årets nyheter.

weibulls          nelsongarden

 

 

Vi är återförsäljare av Lord Nelson och Weibulls fröer och lökar.