Vinterns krukväxt-dagar har just avslutats här på Blomstertorget.
Vi hoppas ni besökt oss och hittat växter och krukor att förnya hemmet med.
När du kommer hem med nya växter kan det uppstå lite frågor om skötseln av dem.
Scrolla nedåt så följer en artikel med tips och råd om växternas skötsel!
———————————————————————————–
SKÖT OM DINA KRUKVÄXTER
När man ser på en krukväxt finns det ett par saker med dess utseende som talar om hur den vill ha det med vattning och ljusmängd.
- Har en växt tjocka blad eller stammar, fyllda med mycket vätska eller hårda lite läderaktiga blad, behöver den inte vattnas så ofta eftersom den dels inte avdunstar så mycket vätska från bladen och dels lagrar den vätska i sig själv.
- En växt med tunna blad däremot avdunstar och omsätter vatten i större mängd och i högre hastighet vilket betyder att de inte tål att torka ut utan vill ha jämn tillgång på vatten till sina rötter.
- Växter med ljust gröna, brokiga, ludna eller silverfärgade blad växer på ljusa soliga platser. De har utvecklats för att klara av solens strålning.
- Är växtens blad däremot mörkt gröna avslöjar det att den förmodligen växer på skuggiga platser tex som undervegetation under träd och buskar.
Med dessa fyra ledtrådar kan man välja krukväxter efter de förutsättningar man kan och vill ge dem.
Torktåliga växter i mörka lägen
Vi får ofta frågan från kunder om vilka krukväxter som är tåliga, oftast underförstått att de ska vara tåliga i hänseende till vattenmängd.
Det finns växter för de flesta inomhusmiljöer. Alla växter behöver ljus och vatten för att må bra men många kan vara utan vatten i långa perioder samt klara av riktigt mörka förhållanden.
Flasklilja, Nolina reculvata, är min favorit. De finns i flera varianter dels med runda stammar och de med en högre stam ofta rundad nedtill. Bladen är långa gräsliknande som på äldre plantor blir spiralvridna. De lagrar vatten i sin stam och klarar sig långa perioder utan vatten. Flaskliljan kan stå riktigt mörk men passar faktiskt även i soliga lägen.
Andra växter som klarar av kombinationen lite ljus och vatten är svärmorstungor, penningträd, fikus moclame och garderobsblomma.
Torktåliga växter för soliga lägen
Det är också många som efterfrågar växter till sina soliga varma fönster. Under vinterhalvåret kan i princip alla växter stå i soliga fönster här hos oss i Sverige då ljuset inte är så starkt men i maj så börjar solen bränna på lite mer och det kan vara svårt att klara sina växter i direkt söderläge.
Och det är inte alls så att det bara är kaktusar som klarar sig. Det finns många suckulenta växter att välja på som echeveria och hawortia. Yuccapalmer, svärmorstungor (Sansevieria) porslinsblommor (Hoya) är andra som också tål att torka ut lite mer.
Soligt läge och lite mera vatten
Utbudet varierar med årstiderna, under sommarhalvåret trivs pelargoner och hibiskus utmärkt i soliga lägen. Pelargonerna vill vara lite lätt fuktiga och torka ut lite lätt mellan vattningarna. Hibiskusar vill ha jämnare tillgång på vatten och ska inte torka ut. Planterar man om växterna så de får lite mer jord om fötterna kommer de både växa och blomma mer och de behöver inte vattnas lika ofta som om de står kvar i den krukan de stod i när man köpte dem.
Ursprung
Utbudet av växter till våra hem har nog aldrig varit större. Många är rena arter som växer ute i naturen någonstans i världen, andra är förädlade sorter. Det är spännande att ta reda på vart i världen en växt kommer ifrån, och även utan att veta så mycket mer kan man få en hint om hur växten vill ha det när man vet att den kommer från tex Mexico ( tänker genast torrt och soligt), Brasilien (Fuktig regnskog) eller Sydafrika (torrt och kargt).
Lyft på krukan
Innan man vattnar sina växter, åtminstone om de är nya bekantskaper eller om man är osäker, så lyft på växten för att få en uppfattning om hur mycket vatten den behöver. Lyft på den sen igen när den är nyvattnad för att känna hur tung den är då. Ganska snart har man övat upp sin färdighet i att avgöra om och hur mycket vatten som behövs.
En växt mår lika dåligt av för mycket vatten som av för lite. Är jorden för mättad med vatten får rötterna inget syre och då dör plantan. Alla växter måste få in syre i jorden mellan vattningarna.
Näring
Alla växter behöver förutom vatten och ljus näringsämnen för att må bra. Kväve, fosfor och kalium samt mikronäringsämnen. Jorden innehåller en del men växterna konsumerar det som finns i jorden och då får man tillföra extra näring.
Det finns som flytande koncentrat och som långtidsverkande granulat och pinnar. Olika växter vill ha olika mycket. Generellt kan man säga att långsamtväxande växter vill ha mindre än de som växer mer och det brukar vara detsamma som att de som dricker mer behöver mer näring.
Under vinterhalvåret är det lagom att göda sina växter en gång i månaden och under sommarhalvåret varannan vattning.
——————
Du kan alltid fråga oss på Blomstertorget om råd om det är något du undrar om dina växter. Lycka till!