Butiken är fylld med höstlök av alla slag under hösten. Vi säljer både lök som är förpackad och lök i lösvikt.
Att plantera lök ger något att se fram emot till våren. De är en trevlig påminnelse om att våren väntar efter den mörka och kalla årstiden.
Blomsterlök
Efter att du köpt hem dina blomsterlökar, låt dem inte ligga och vänta för länge innan de planteras. Små lökar som t ex snödroppar torkar snabbt och är extra känsliga. Narcisser behöver tid att rota sig innan kylan kommer och bör helst planteras innan september är slut. Tulpaner är i allmänhet tåligare och kan planteras senare på året, även i oktober och november.
Jord och gödning
Alla lökar gillar en väldränerad och gödslad jord. De vill gärna ha fukt på våren, men resten av året vill de inte ha för blöt jord, då växer de dåligt och kan t o m ruttna. Om man har en lerig kompakt jord så bör den förbättras med fint grus samt t ex barkmull, kompostjord, naturgödsel och benmjöl. En sandig mager jord förbättras med t ex torvmull, kompostjord, naturgödsel och benmjöl.
Tänk på att det bör vara dränerat en bra bit under löken, det hjälper inte att bara gräva en grop och förbättra jorden ovanpå löken, utan det är lökens rötter som vill ha en dränerad och lucker jord.
Planteringsdjupet bör vara 3-4 ggr lökens storlek. En 3 cm stor lök bör alltså planteras ca 10 cm djupt. Ungefärligt avstånd mellan lökarna står på lökarnas förpackning. Det ser alltid mer naturligt ut att plantera lökarna i en grupp än på rad.
Växtplats
Det går bra att plantera lökarna tillsammans med (eller bakom) yviga perenner. De flesta perennerna kommer igång med tillväxten efter lökblomningen, och när perennerna växer upp döljer de lökarnas gulnande blast. Blasten bör få vara kvar för att näringen ska gå tillbaka till löken och ge nya blommor nästa år.
Det går bra att plantera lökväxter på platser som senare skuggas av träd och buskar, eftersom de flesta lökarna blommar innan vedartade växter fått sina löv.
Vill du flytta undan lökarna efter blomningen kan de planteras i en s k lök-korg. Gräv en grop, sätt ner korgen och plantera i den. På våren när lökarna blommat över gräver du upp hela korgen, och låter sedan lökarna stå och vissna ner på en annan plats i sin korg.
Det går även att plantera lök i kruka. Man kan sätta dem i olika lager med de största lökarna i botten . Gödsla med lökgödsel eller benmjöl. Krukan bör helst stå frostfritt, runt 0 grader, så att inte jorden blir genomfrusen och tinar om vartannat. Står den utomhus så håll jorden ganska torr (t ex vid en husvägg) och isolera runt krukan med löv, väv, bubbelplast eller annat.
Rådjurs-säkra lökar
Om du brukar ha besök av rådjur eller hjort i din trädgård finns det vissa lökväxter du bör undvika. Tulpaner, krokus och våriris blir ofta uppätna av dessa djur. Välj istället narcisser (t ex pingstlilja, påsklilja), allium, hyacinter, snödroppar, pärlhyacinter och fritillaria ( t ex kungsängslilja och kejsarkrona).
Ett sätt att skydda sina växter från rådjur och hjortar är att spraya dem med det KRAV-märkta medlet Trico garden. Det innehållet fårtalg som hjortdjuren skyr. För att skyddet ska bestå bör lökarna sprayas ca 1 g per månad.
Att odla vitlök
Förutom vårblommande lök säljs nu också vitlök. Vi säljer certifierat utsäde och har olika namnsorter av vitlök. De olika sorterna har olika egenskaper som smakstyrka, storlek, antal klyftor per lök, härdighet och så vidare.
Certifierat utsäde är virus-rensat och ger i allmänhet större, mer lättodlade och framför allt friskare vitlökar, än om man använder vitlök från mataffären.
När det gäller vitlök behöver man inte ha så bråttom att få dem i jorden. Lagom planteringstid är slutet av oktober – november. Plantera klyftorna med ca 10 cm mellanrum i dränerad och gödslad jord. De ska bara sättas så djupt att övre spetsen hamnar precis under jord. Ibland börjar blasten växa redan på hösten, men det är ingen fara. Blasten klarar vintern, och till våren fortsätter de växa. Vattna vid torka och håll efter ogräs under vår och sommar.
Vitlökarna är färdiga för skörd under högsommaren, när bladen börjar gulna. När klyftorna bildats (men inte börjat falla isär från varandra) är vitlöken klar att skörda. Gräv upp dem försiktigt, och häng på tork på ett luftigt och torrt ställe tills blasten är helt torr. Då kan man putsa bort jord, blad och rötter och förvara dem i rumstemperatur. Att fläta dem ser extra trevligt ut, och gör vitlöken lätt att förvara hängande.
Lycka till med odlandet!