Bind din egen krans

Det är både roligt och vackert med en egentillverkad krans att hänga på dörren eller ha liggande som bordsdekoration. Låt tillverkningen blir ett kreativt pyssel tillsammans med barn eller vänner.

Innan du sätter igång att binda en krans behöver du samla eller köpa material.

Till stomme kan du använda lite kraftigare ståltråd, eller köpa en färdig halmstomme.

I trädgården och naturen kan du hitta mycket fint. Kottar (gran, tall, lärk m fl) rönnbär, nypon, bokollon, alkottar, skimmia, järnek och ormhassel blir fint att pynta kransar med.

På bilden ovan syns  olika slags ”basmaterial” som du binder fast på stommen. Här syns idegran, buxbom, tall, fönsterlav, silvergirland, olika slags cypress, ädelgran, eukalyptusblad och lindkvistar med röda knoppar.

Tänk på att du enligt allemansrätten inte får bryta kvistar ute i naturen. Däremot får du plocka bär, lite mossa eller nedfallna kottar för husbehov. Ofta har grannar och vänner olika träd och buskar i sina trädgårdar som du kan få material ifrån. Vanlig tuja blir t ex vacker i kransar.

Här på Blomstertorget kan du köpa färdiga knippen med ”pyntgrönt” som buxbom och ädelgran. Här finns också påsar med grön mossa och fönsterlav, bindtråd, halmstommar, band och annat pynt.

Så här binder du kransen:

Du behöver en kransstomme, bindtråd, sekatör och valfritt material att binda med.

På bilderna är materialen cypress, tallkvistar och lärk-kvistar med kottar på.

Klipp materialet i mindre bitar. 5 – 15 cm långa kan vara lagom,  beroende på hur tät eller yvig du vill ha kransen.

1.Fäst bindtråden genom att linda den några varv runt halmstommen.

2: Lägg några kvistar mot stommen och linda ett varv med tråden. På bilden binds kransen från mitten och ut mot kanten, och kvistarna hålls på plats med tummen innan de lindas fast med tråden. En del personer jobbar istället utifrån och inåt, och det varierar också om man vill göra varven medsols eller motsols. Prova dig fram! Övning ger färdighet så gör gärna flera olika kransar.

3.Fortsätt jobba dig varvet runt.

4.I slutet kan det bli lite pilligt. Gör kvistarna lite kortare i slutet så går det enklare. Peta försiktigt in dem under de kvistar du band fast i början av varvet och bind fast.  Om det inte blir superfint vid skarven på slutet så gör det inget, du kan dölja det senare med ett band eller annan dekoration. Fäst tråden på baksidan och gör en liten ögla att hänga fast kransen i.

 

På bilden ovan ser du exempel på saker att pynta din krans med efter stt du bundit den.

Vackra band,  kanelstänger, stjärnor, halmpynt, ormhassel eller kottar blir pricken över i och gör din krans personlig.

Kransar kan också användas liggande på bord som ljusstake eller bordsdekoration. Det finns speciella ljushållare att köpa hos oss. De kan stickas ner i kransen, och finns både för värmeljus och vanliga ljus. Var försiktig så att inte elden kan komma i kontakt med kransen. Ställ t ex blockljusen i en glasburk så blir det säkrare. Lämna inte ljusen utan uppsikt.

Det går också att hänga kransar ovanför bordet, som en ljuskrona. Då bör kransen bindas med ris på både över- och undersida för att bli fin även underfrån.

Lycka till med dina kransar!