Vintermat för trädgårdens fåglar

Om du sätter ut mat till trädgårdens fåglar på vintern belönas du med glada fågelvänner som trivs hos dig. Samtidigt gör du något bra för den biologiska mångfalden. Fåglarna du matar stannar förhoppningsvis i grannskapet även resten av året. Då äter de mängder av löss, flugor och larver som annars kunde ha angripit dina trädgårdsväxter.

Blomstertorget säljer fågelmat från Nelson Garden, samt från det lokala företaget Slåttergubbens ekologiska fågelfrö.

Olika fågelarter gillar olika sorters mat, så se till att ha ett varierat utbud för att locka många arter till trädgården. Hos oss hittar du t ex solrosfrö, hampfrö, jordnötter, talgbollar, färdiga fröblandningar, frökakor, russin mm.

Dessutom har vi en mängd olika matare/hållare för fågelmat.  Vi har allt från små hållare att sätta på fönsterrutan till meterlånga rör i plexiglas som du inte behöver fylla på så ofta.

För att lära dig mer om fågelmatning och vilken mat de olika fågelarterna föredrar kan du titta in på Naturskyddsföreningens hemsida, där finns bla denna artikel:

Hjälp fåglarna med mat i vinter

Under sista helgen i januari varje år äger en stor fågelräkning rum över hela landet. Den kallas ”Vinterfåglar inpå knuten” och anordnas av Sveriges ornitologiska förening, SOF. Vem som helst kan delta, även skolklasser eller föreningar. Många olika sorters fågelmat och flera matningsställen ger dig större chans att få se spännande arter.

Läs mer på Vinterfåglar inpå knuten