Övervintra dina sommarblommor

Har du favoritväxter kvar från sommarens krukor, som nu står i vintervila och längtar efter vårsolen? Behöver du råd om hur du ska sköta dem?

I detta inlägg kan du läsa mer om övervintring av sommarblommor, och hur du tar bäst hand om dem.

ÖVERVINTRING AV SOMMARBLOMMOR

Många av de växter som vi har ute i kruka över sommaren går att övervintra, t.ex. pelargoner, fuchsia, stamrosor, änglatrumpet, bägarranka mm. Dun kan även ta in medelhavsväxter som prytt uteplatser och balkong under sommaren t.ex. oliv, citrus, agapanthus, bougainvillea mm.

Med rätt hantering och förvaring kan du njuta av dessa växter i många år framöver. Tänk på att rensa de växter som ska vinterförvaras, plocka bort gamla löv och skräp i krukan, klipp bort död ved och se efter så att det inte finns några skadeinsekter på växten, de sprider sig gärna till dina andra växter.

När det gäller vinterförvaring så hänger ljus och temperatur tätt ihop, ju varmare temperatur desto mer ljus behöver växten. Många lövfällande växter i kruka, t.ex. klematis, rosor, persika, fikon, fuchsia mm kan om de står svalt (ca 0-4°C ) stå i ett mörkt förråd eller garage. Har du ett förråd/garage som håller en temperatur på 5-12°C men inte har så bra ljus kan du komplettera med lysrör eller lågenergilampor som lyser 10-12 timmar/dygn. Detta är en perfekt vinterplats för citrus, oliv, pelargon, fuchsia, agapanthus, änglatrumpet, bougainvillea, bägarranka mm.

Under vintervilan behöver växterna minimalt med vatten, titta till dem med jämna mellanrum. Framförallt i januari kan man titta lite extra efter skadedjur som brukar kläckas vid den här tiden. Om du hittar några: behandla direkt så att de inte sprider sig.

Trädgårdsväxter ute i kruka behöver också lite extra ompyssling inför vinter. Även om växterna är härdiga vid uteplantering blir de känsligare för kyla i kruka. Flytta krukorna till en skyddad plats och ställ dem på en bit frigolit för att isolera mot markkyla. Täck sedan in krukan med t.ex. frigolit, bubbelplast, trasmatta eller vad du har till hands.

Även i trädgården kan det vara bra att täcka in och skydda känsliga växter. Täck rotsystemet med löv, granris eller täckbark. Kupa upp kompost eller barkmull runt rosorna och täck grenarna med granris. Skydda dina Rhododendron med ett tjockt lager av t.ex. löv.

Tänk på att vattna dina vintergröna växter ordentligt innan vintertäckning, de behöver lagra vatten i bladen inför vintern.

Lycka till!