foretag-Brudbukett_rosa_001

Alla hjärtans dag, fredagen den 14 februari.

Vem tänker du lite extra på idag?

Kärleken i ditt liv, eller kanske den blivande kärleken…?

Är det din vän, kollega, din hund eller den gamla damen i dörren bredvid som skulle uppskatta en liten kärleksgåva?

Vi tycker alla om att bli lite extra ihågkomna då och då, så varför inte göra det samma för nära och kära runt omkring dig?

Ligg steget före i år, och riskera inte att glömma dem du värdesätter mest.  Hos oss på Blomstertorget hittar du de klassiskt röda rosorna, romantiska buketter, Valentin-kort och smarrig choklad.


Fakta  och historia om Alla Hjärtans Dag:

Traditionen med Alla hjärtans Dag är en relativt ny företeelse i Sverige.

NK i Stockholm stod för den första annonsen 1956, och därefter har det rullat på. Men traditionen har faktiskt ett ursprung i medeltiden.

Nordiska museet skriver:

”Dagens namn är Valentin, efter ett romerskt helgon, om vilket inte mycket är känt. Anledningen till att han är ihågkommen i vår tid är att 14 februari på medeltiden ansågs vara den dag då fåglarna bildade par. I England och Frankrike utsågs byns pojkar och flickor till låtsaspar för ett år på Valentindagen. iDet har lett till att Valentine’s Day har varit en romantikens dag i England ända sedan medeltiden.

De första mångfaldigade Valentinkorten dök upp i England på 1400-talet, och under 1700-talet såldes kommersiellt framställda kort. Man såg också denna dag som vårens första dag. Högtiden har även koppling till en romersk vårhögtid, som hölls i mitten av februari.”

I vår tid har det uppstått en romantisk legend utan historisk bakgrund som har till syfte att förklara Valentinbrevens ursprung. Den berättar att den fängslade Valentin lärde känna fångvaktarens dotter, och innan han dog skrev han ett avskedsbrev och undertecknade med ”din Valentin”. Det skulle vara det första Valentinbrevet. Sanningshalten i sägner och legender är som regel tveksam, men berättelsen har i alla fall fått förklara Valentinkortens ursprung.