Trädgården i augusti

 

I augusti blir kvällarna lite mörkare, men luften och jorden är fortfarande varm.

Det är en bra tid för plantering, och nu finns det gott om grönsaker, frukt och bär att njuta av.
Några tips på saker att göra i augusti:

 

Putsa perenner och rosor

Klipp bort överblommade blomställningar och vissna blad på dina perenner och rosor. En del tidigblommande perenner kan du klippa ner nästan helt, till exempel kantnepeta, stäppsalvia och jättedaggkåpa. Då  blommar de om under hösten.

•Så nytt 

Har du plats i grönsakslandet där du skördat potatis och andra tidiga grödor? Använd platsen till att så frön av tvååriga växter som borstnejlika, fingerborgsblomma eller stockros. Tidigt nästa vår kan du plantera ut dem i rabatter där de får växa vidare.

Du kan också så nya omgångar av snabbväxande grönsaker som sallad, rädisor, dill m m. Eller prova att så supersnabba kulturer som ärtskott eller smörgåskrasse ute i grönsakslandet.

Så gräs
När vädret  bli svalare och fuktigare är det en bra tid att så nytt gräs. I det svala vädret gror gräsfröna bättre, och eftersom grässådden inte bör torka ut så är det fuktiga sensommar- eller höstvädret passande.

Beskär fruktträden
Under JAS (juli, augusti och september) är det en bra tid att beskära äppelträden. Nu läker snittytorna snabbt och återväxten nästa år blir inte så kraftig vid JAS-beskärning.

Även persika, körsbär och plommon kan behöva beskäras lite grann – dock inte lika hårt som äppelträden – för att gynna nästa års frukt.

Gallra fruktkarten
Om dina äppel- och plommonträd är översållade av omogna frukter kan det vara en god idé att gallra bort en del av karten. Får de sitta allt för tätt utvecklas frukterna inte som de ska. Dessutom är det risk för att nedtyngda grenar går av.

Du kan även stötta nedtyngda grenar med t ex trästörar. Plommonträd fläks lätt sönder av fruktens tyngd.

Näring till sommarblommorna

Vattna dina sommarblommor kontinuerligt med svag näringslösning eller mylla ner långtidsverkande näring i jordens ytskikt, så blommar de längre och mer. Knipsa bort vissna blommor så blir blomningen också längre och rikligare.

Plantera nytt
Sensommar och tidig höst är en bra tid att plantera nya perenner, träd och buskar. Jorden är varm, så växterna hinner rota sig bra innan vintern. Det är extra viktigt för vintergröna växter och barrväxter. De fuktigare och svalare nätterna gör att också fukten hålls kvar bättre i jorden än på högsommaren.

•Rensa ogräs 
Ogräset fortsätter att växa och fröar av sig. Fortsätt ta bort dem innan de går i frö, så minskar du rensningen till nästa år. Lägg inte levande rot-ogräs i komposten. Lägg dem i soporna, eller låt dem ligga och torka tills de är absolut torra och döda.

• Gör vackra buketter och ta tillvara frukt, bär och grönsaker. Njut av den sista sommartiden!