Höstföreläsningen med Sara Bäckmo 9/9

 

Lördagen den 9/9 hade vi Sara Bäckmo här på besök. Hon höll en inspirerande föreläsning om att odlingssäsongen egentligen aldrig tar slut. Det finns alltid något att plocka in från trädgården även mitt i vintern. Vi fyllde vårt växthus med drygt hundra vetgiriga odlare som sög i sig av Saras kunskaper och odlingslust. Jag tror att vi alla gick därifrån lyckliga och hungriga efter all god mat Sara pratat om och med tankar om utökade odlingsytor och en mycket längre odlingssäsong än vad vi har haft tidigare i vårt odlande.

För som inte var med har vi sammanfattat lite kort vad föreläsningen handlade om samt lite bakgrund om vem Sara är.

Sara började odla grönsaker på allvar för några år sedan i sin trädgård, som hon kallar Skillnadens Trädgård, för att se om det gick att bli självförsörjande på grönsaker under en större del av året och det samtidigt med småbarn och heltidsarbete. Och det gick! Och det gick bra! Hon odlar på ca 450 kvadratmeter, lovordar täckodlig som gör att hon inte behöver lägga nästan någon tid på att rensa ogräs samt att det ger en gödslad fin jord som inte behöver vattnas mycket. Tidigare har Sara jobbat med radio och tv, bla barnprogram, men för en tid sedan tog hon klivet och blev sin egen och trädgården blev även hennes jobb och innebär nu blogg, instagram, you tube, Facebook, podcast, föreläsningar och skrivandet av böcker.

Saras senaste bok heter Skillnadens Skörd – Mat från trädgården året om – och det var också temat på föreläsningen. Sara och hennes familj med man och fyra barn är nu näst intill självförsörjande året om vad det gäller allt grönt. Odlandet har även gjort att de äter mycket mer grönsaker än de tidigare gjorde. Under vinterhalvåret kommer det gröna intaget till en stor del från frysta, inlagda, torkade och lagrade grönsaker men odlandet tar inte slut bara för att hösten kommer. Under den kalla årstiden kan det handla om små kålblad, purjolök, jordärtskockor och vintersallad.

Sara odlar både på friland och i odlings tunnar som gör att hon har frodig spenat och sallad tidigt innan våren ens har kommit. Hon tipsade bland annat om att gräva upp plantor av grönsaker sent på hösten och sätta in dem i växthus eller odlings tunnar där de står mer skyddat under vintern. Salladsplantor som är lite mer känsliga kan få fiberduk över sig för att klara de kyligaste perioderna. Sen är det inte alltid det går bra och allt klarar sig men det är inget hon hänger upp sig på utan gläds istället åt det som klarar sig.

Vintersådder av fröer som ligger startklara gör att odlingen kommer igång när vädret tillåter.

Att så lite och ofta är något som Sara återkommer till. Även om det kan kännas fånigt att bara så några få fröer per gång så gör det att tillgången på grönsaker blir jämn och det finns skördeklara under en lång period istället för att hela skörden av en viss gröda blir klar samtidigt. Där jorden blir bar efter skörd får nya plantor som står på vänt hoppa ner. Serieodlingen gör att en yta får många skördar på ett år.

Sara pratade också om att man inte behöver vänta på att en grönsak ska bli klar i traditionell mening utan att det är många som går att äta av redan när de är pyttesmå. Till exempel olika sallat, spenat, kålblad, rödbetsblast och ärtskott är jättegoda. Ärtskotten återkom flera gånger under föreläsningen, Det är vanliga torkade kokärtor från mataffären Sara sår. Ett paket blir lagom till en pallkrage. De gror vid låg temperatur och blir skördeklara snabbt. Under den kallaste perioden kan man så dem i en bytta inomhus. Undrar om det blev lika tomt i hyllan med ärtor i mataffären här bredvid som det gjorde i vårat fröställ efter föreläsningens slut.

Och de av er som inte upptäckt Sara Bäckmo än kan vi varmt rekommendera att leta reda på henne på de medier hon finns på.

Facebook -Skillnadens Trädgård

Blogg – skillnadenstradgard.se

You Tube – Sara Bäckmo

Instagram – @skillnadens

Podcast – tvaodlareemellan.se

Sara signerar böcker till Sofie Brorsson Candia och Catarina Brorsson.

Lämna gärna önskemål på vilka föreläsare med trädgårds- eller floristanknytning som ni vill se hos oss i framtiden. 2016 föreläste Farbror Grön/Johannes Wetterbäck och Hannu Sarenström.

Maila dina önskemål till info@blomstertorget.se