Julblommorna – så håller de sig fina länge

Julblommorna – så håller de sig fina länge

Våra älskade julblommor förgyller julen – här får du tips på hur de håller sig fina länge.

 

Amaryllis

Denna praktfulla lökväxt ger två till sju blommor, enkla eller dubbla. Blommornas färg är från riktigt vit till djupt mörkt röd.

Skötselråd: En planterad amaryllis ska köpas knoppig och placeras ljust. Vattna den inte för mycket då växer den lätt iväg. En snittamaryllis mår bäst av rumstempererat vatten.

Tips: Har stängeln blivit för lång så staga upp den eller skär av till snittblomma. Ge snittblomman ett nytt snitt och bind en gummisnodd en centimeter ovanför snittytan för att hindra att stjälken rullar upp sig.

 

Hyacint

Hyacinten är en flerårig blommande växt, känd för sina färggranna blommor och doft. Blommans färg varierar mellan blå, vit, ljusgul, rosa, röd och lila.

Skötselråd: Låt hyacinten stå svalt, vattna mycket sparsamt. Löken innehåller den näring och fukt som knoppen behöver. De utvecklade blommorna behöver vatten men jorden ska torka upp mellan vattningarna.

Tips: Köp hyacinter som visar knopp, den ska helst vara helt grön. Blir stänglarna för långa så skär av och sätt i ljummet vatten. Hyacinten passar utmärkt som snittblomma.

 

Julstjärna

Har lysande röda, ibland rosa eller vita högblad utanför den gula blomställningen. Julstjärnan blev populär först på 1960-talet i Sverige.

Skötselråd: Placera ljust. Låt den inte stå i kalldrag då den lätt tappar sina blad om den utsätts för kyla. Vattna inte för mycket, låt den därför få torka upp mellan vattningarna.

Tips: Du behöver inte ge något näringstillskott. Går att använda som snittblomma, men då måste snittytan förslutas så att inte växtsaften rinner ut. Doppa den snabbt i kokande vatten eller håll den snabbt över en ljuslåga. Sätt den sedan i rumstempererat vatten.

 

Julros

Mörkgröna och läderartade blad med vita eller skära blommor. Finns både som krukväxt, för utomhusbruk samt som snittblomma.

Skötselråd: Trivs allra bäst om den får stå svalt och så ljust som möjligt. Lätt och jämn fuktighet är bra. Som snittblomma kan den ha svårt att dra vatten, därför är det viktigt med långt nytt snitt på varje stjälk. Gärna ganska varmt vatten.

Tips: Hållbarheten förlängs om blommorna placeras svalt. Julrosen är mycket giftig, speciellt roten.

 

Rumsgran

Har symmetriskt grenverk och mjuka barr. På sin naturliga växtplats kan rumsgranen bli 50 meter hög, som krukväxt ligger maxhöjden på cirka två meter.

Skötselråd: Bör förvaras på en sval, inglasad och frostfri plats. Den vill helst ha under 12 plusgrader på vintern, men den klarar inte temperaturer på under fyra plusgrader. Ska inte stå i solen. Vattna sparsamt och håll lätt fuktig. Duscha den ibland.

Tips: Släpper den barr står den för varmt eller får för mycket vatten. Rumsgranen höjer luftfuktigheten genom att den avdunstar vatten.

 

Azalea

Den har sitt ursprung i Asien, där den sprider blomsterprakt på bland annat Himalayas bergssluttningar.

Skötselråd: Placera Azalean ljust men inte över direkt värme, gärna lite svalare än rumstemperatur. Azaleans jordklump får inte torka upp, då faller alla blad av och växten ger upp. Azalean vill ha jämn fuktighet, när du vattnar så sänk ner innekrukan i ljummet vatten i cirka fem minuter.

Tips: Ljus och sval placering med jämn fuktighet förlänger blomningstiden.