Planera din trädgård med hjälp av proffs

Planera din trädgård med hjälp av proffs

Nu är det dags att ta tag i det där trädgårdsprojektet som du har gått och funderat på! Med hjälp av Blomstertorgets tjänst Planera får du hjälp och stöd av riktiga trädgårdsproffs, ingen trädgård är för stor eller för liten. Nyanlagd eller gammal spelar ingen roll och inget uppdrag är omöjligt.

Jag träffar Caroline och Pernilla på Blomstertorget där de berättar om vad du som privatperson kan få hjälp med.

– Vi gör hembesök för att få rätt bild av den trädgård som kunden vill ha hjälp med. Vi lyssnar av kunden ordentligt så vi får ett så bra underlag som möjligt till det förslag som vi sedan presenterar, berättar Caroline och Pernilla.

När du ska skapa din drömträdgård behöver en del frågor besvaras, det kan vara allt från vilket läge tomten har, vad du vill fylla trädgården med, ska du ha flera uteplatser, planerar du för ett växthus och har du barn.

Med tjänsten Planera får du bland annat förslag på var träd och buskar bäst planteras, hur ”gångarna” i trädgården bör gå, var rabatterna syns bäst, skapar rum och blir som mest attraktiva. Om du går i pooltankar så får du hjälp med växtförslag som underlättar poolskötseln. En del växter kan ”skräpa” lite och då vill du inte ha dem nära ditt poolområde.

Kunskapen om växter och trädgård är stor hos både Caroline och Pernilla, de har arbetat med det de brinner för under flera år och kan verkligen sin sak. De är också måna om att följa med i trender kring växter och trädgård.

– Idag är det mycket populärt att odla själv, odlingsintresset har ökat enormt. Många är de trädgårdar där kunden vill ha odlingskragar inplanerade. Det är ett lättskött sätt att odla på och du kan skörda bär, potatis, lök, gurkor eller vad du väljer att fylla dina odlingsbäddar med i en bekväm höjd, berättar Caroline.

Förr odlades det för att familjen skulle ”klara sig”. Trädgårdslanden var stora och det odlades potatis, lök, morötter, bönor, bär och mycket mer. Idag är ju situationen annorlunda men intresset för det riktigt lokalodlade växer för varje år.

– Att odla bär är något som också blir allt vanligare. Det är kul att kunna servera familj och gäster  egenodlade bär men också frukter och grönsaker. Är du intresserad av att odla frukt så är vindruvor mot en södervägg ett tips.

Idag tänker vi också på de riktigt små djuren, många vill ha insektsträdgårdar och planterar växter som gör att de trivs extra bra. Planera in en liten vacker vattenspegel, kanske i ett större betongfat, det är dekorativt för oss människor och mycket uppskattat av till exempel bin.

– En mindre vattenspegel är väldigt lätt att sköta, när den är tom sopar du bara ur den för att sedan fylla på med nytt vatten.

Med Blomstertorgets Planera kan du också få hjälp med mindre delar av trädgården, du kanske bara vill ha hjälp att göra om en rabatt, rådfråga om något behöver flyttas, få växtförslag som kompletterar det som redan finns. Du kanske har köpt hus och inte vet vad det är som växer i din nya trädgård.

– En kund skickade en bild på en ”risig buske”  som stod vid hans nyinköpta hus. Han undrade om han kunde såga ner den. Som tur var hann jag stoppa honom, det var en väldigt vacker och stor Magnoliabuske som visade sig vara ett riktigt smycke i trädgården, säger Pernilla.

Flera är de kunder som återkommer till Blomstertorget, de vill gärna tala om hur glada de är över sitt resultat. De kanske vill komplettera med någon planta, utmana sig själva och ta en växt som kräver lite mer.

Caroline och Pernilla vill gärna tipsa de kunder som har lite funderingar kring sin trädgård att fota den i sommar. Utnyttja sedan Blomstertorgets tjänst Planera i vinter för att starta upp direkt nästa vår.

– Hjärtligt välkommen till oss så ska vi tillsammans skapa den drömträdgård du vill ha.

Konsultation:

  • Vi ger dig som kund rådgivning på plats hemma i din trädgård, vi fungerar som bollplank och vi finner olika lösningar tillsammans. Rådgivningen kan vara till hjälp om du vill komma vidare med planeringen av din trädgård eller har ett konkret problem du vill ha hjälp med.

Planering/Trädgårdsdesign

Vi börjar med att göra ett hembesök, lyssnar av dig som kund, dina önskemål och vad du vill ha för slutresultat. Du väljer sedan de tjänster och skisser som passar dig bäst.

  • Idéskiss i svartvitt med fokus på utformning av trädgården, såsom placering av häckar, träd, planteringsytor, gångar och sittplatser. Du får förslag på några karaktärsväxter som passar den stil du valt för din trädgård.
  • Trädgårdsskiss med detaljerat växtförslag. Skissen i färg visar utformning av trädgården, såsom placering av häckar, träd, planteringsytor, gångar och sittplatser. Skissen kompletteras med idékollage och beskrivande text som visar hur vi tänkt kring utformningen och en komplett växtlista för trädgården med växtnamn.
  • Färg- och formförslag, så att växterna harmonierar och kompletterar varandra.
  • Planteringsplan, ger dig hjälp med placeringen av dina plantor och hur många av varje sort som du behöver till ytorna i dina rabatter så att de blir fylliga och fina
  • Skötselplan för året – skötselråd efter årstid så du kan ta hand om din nya trädgård på bästa sätt
  • Lista – i den här ordningen bygger du din nya trädgård