Pelargon-Rosa

Pelargonen – tacksam favorit

En klar favoritblomma som tacksam och enkel att sköta, blommar villigt hela sommaren och som finns i så många färger och former. Passar lika bra inne i ett soligt fönster som ute i krukor och lådor.

Det finns mängder med olika blomformer och färger att frossa bland. I färger från vitt till mörkaste vinrött med alla nyanser av rosa däremellan. Bladen varierar från de olika sorterna i både storlek, färg och former. Det finns en grupp som kallas dekorativa pelargoner där bladen verkligen står ut med olika brokbladiga och tecknade varianter. Sen finns det en grupp med doftande blad, Doktor Westerlund kanske är den mest kända av dessa. De doftar allt från citrus till coca cola och choklad!

Södra Afrika är pelargonernas hemland där en del vilda arterna blir buskar med tjocka stammar och kraftiga rötter, som lagrar vatten för vinterns torrperioder. De flesta pelargoner vi odlar idag är förädlade och framkorsade av mänsklig hand och finns inte vilt växande i naturen men de har kvar samma önskemål om klimat som sina vilda släktingar, varma soliga somrar och torra, svala och ljusa vintrar. Kan man ge växter förhållanden så nära som möjligt de har i sin ursprungsmiljö så trivs de och växer, blir stora och blommar villigt.

Pelargoner vill ha mycket ljus, gärna direkt sol. Sommartid kan det vara svårt att hitta växter som klarar av att stå i ett soligt söderfönster men pelargoner går jättebra, speciellt de som vi kallar för gammaldags, så som Mårbacka, Rosenknopps och Appleblossom med fler.

Utomhus är de perfekta till soliga lägen och ger man dem större krukor mednäringsrik jord kan man få riktiga bamse plantor.

När man köper en pelargon har den redan stått i sin kruka många månader och har fyllt den med rötter. Planteras pelargonen om till en något större kruka kan rotsystemet fortsätta att växa sig stort och plantan får jämnare tillgång till vatten och näring och behöver inte vattnas lika ofta som om den står kvar i den lilla krukan.

Ibland kan man få lite blad som gulnar nedtill på sin ny inhandlade pelargon, speciellt om det är tidigt på säsongen. Detta beror på att den jämna tillförsel på gödning och vatten och den ljusa miljön med högre luftfuktighet i växthuset den kommer ifrån bytts till torr inomhusluft i en mörkare miljö där den regelbundna näringstillförseln försvann. Detta kan förebyggas eller åtgärdas genom att ge plantan lite mer jord att bo i och tillföra en svag dos näring vid varje vattning. Dessa problem blir inte lika vanliga längre fram mot sommaren men det är alltid en god idé att ge pelargonens rötter lite mer jordvolym och tillföra näring hela säsongen.

Vissna blommor och fula blad tas enkelt bort genom att vika blad eller blomstjälk nedåt så knäcks de lätt av utan att skada plantan.

En pelargon vill aldrig stå med blöta fötter. Låt den torka upp mellan vattningarna, men utan att jorden blir kruttorr.

Jord

Det finns särskild pelargonjord hos oss att köpa och den har en blandning speciellt anpassad till hur pelargonerna vill ha det och är till för plantering av alla pelargoner. Denna jord innehåller långtidsverkande gödsel för säker etablering och enklare skötsel. Lera och barkmull ger en stabil jord med god fukthållande förmåga. De långtidsverkande gödselkornen har ett skal som släpper igenom näringen i den takt växterna behöver den. Denna funktion börjar vid 15 grader i fuktig jord och verkar i ca 3 månader. Kornen är gulbruna och när temperaturen blir den rätta känns innehållet trögflytande om man krossar skalet. Kornen kan inte förväxlas med snigelägg.

Pelargonjorden är även gödslad med direktverkande vanlig mineralgödsel, som verkar ca 3-4 veckor så att de nyligen omplanterade plantorna ska få en bra start Senare till sommaren om man ska plantera pelargoner i större krukor och urnor utomhus så kan Hasselfors u-jord vara att föredra då den behåller en bra struktur. När det är regnigt och blött dränerar U-jorden bort vattnet, och när det är torrt sparar den på vattnet så att växterna inte torkar ut.

U-jorden är gödslad med både lång- och korttidsverkande gödsel som gör att växterna får en bra start och klarar att blomma hela säsongen. Tilläggsgödsling med flytande näring rekommenderas dock under sommaren om jordvolymen är liten.

Jorden innehåller peatnuggets som ger en lucker struktur på jorden så att rötterna kan väva igenom och utnyttja hela jordvolymen. U-jord är en riktig proffsjord som används i tuffa planteringar i gatumiljö och parker.

Övervintring

Har man ett fönster på ett lite lätt uppvärmt garage eller förråd så är det en utmärkt plats att övervintra sina pelargoner på. Speciellt hängpelargoner, engelska pelargoner och vissa arter klarar man bäst med en sådan placering. Vintertid går hela växten ner i en viloperiod och dricker mindre med vatten och även den svala placeringen gör att inte vattnet avdunstar på samma sätt från växt och jord så det man ska tänka på är att dra ned på vattningen då. Ger man mer vatten än växten gör av med får inte rötterna det syre de behöver och växten kan ruttna.

Men har man inte något ljust fönster i ett svalt rum så går det alldeles utmärkt att ställa undan dem på vintern i ett mörkt utrymme där det är svalt så de får sin vintervila. Ända kravet är att det aldrig får bli minusgrader. Kolla till dem några gånger under vintern och ge dem lite vatten så de inte är helt torra. Ju svalare desto mindre med vatten.

Vissa pelargoner kan man lyckas med att övervintra inne i rumstemperatur i ett ljust fönster.

På tidig vårvinter börjar solen komma tillbaks till oss i Sverige och vi får äntligen lite fler ljusa timmar på dygnet. Växterna börjar få fart och de övervintrade pelargonerna kan väckas till liv. Mitten av februari brukar vara en lagom tid att börja plantera om de gamla pelargonerna. Klipp bort allt torrt och dött och korta in grenarna ganska mycket. Ta sedan upp dem ur krukorna, krafsa hårt med fingrarna runtom för att få bort gammal torr tråkig jord. Man ska vara ganska hårdhänt. Plantera dem sedan i rengjorda krukor i ny bra jord. Oftast är det bäst sätta tillbaks dem i samma storlek på kruka som de satt i från början, risken med att ta en för stor kruka är att det blir mycket ny gjord där det inte finns några rötter som dricker upp vattnet och jorden blir sur medan rotklumpen i mitten är torr, då är det bättre att plantera om dem lite senare till större krukor när de hunnit fylla den mindre krukan med rötter.

Sticklingar

Förökning av pelargoner görs enkelt genom att ta sticklingar. Klipp av ett toppskott med ca tre till fyra nivåer med blad. De undre bladen tas helt bort genom att dra dem nedåt i plantans växtriktning och då knäcks de loss från stammen. Om det finns en stump kvar under den nedre noden, där bladen suttit, skärs denna av ca 2 mm från noden. Det är från noderna nya rötter lättast bildas och stumpen tas bort för att minska risken för att sticklingen ruttnar.

Man kan välja mellan att sätta sticklingen direkt i jord eller låta den bilda rötter genom att sätta sticklingen i vatten innan den sedan planteras i jord.