Trädgården i augusti

Trädgården i augusti

Nu är hög tid att njuta av trädgården och allt som blommar och det som går att skörda. Det går mot slutet av semestertiderna för några medan andra kanske precis har påbörjat sin semester. Oavsett kommer här lite tips på vad man kan pyssla med i sin trädgård i augusti:

 • Det är under den här månaden man ska låta sig inspireras. Växterna står i full blom och har fått växa upp ordentligt. Sommarblommorna har vuxit till sig och står med blomsterprakt. Allt är grönt och fint. Kanske går man förbi några vackra blommor och tänker att ”de vill jag ha i min trädgård”. Fråga personen som odlar växten vad den heter eller ta bilder på växterna och ta med in i butiken, så kan vår kunniga personal i trädgården hjälpa till med artbestämning och var den skulle passa in hemma hos er.
 • Nu är det i mitten av JAS månaderna (juli, augusti och september) och det är en perfekt tid att beskära känsliga träd och buskar i trädgården, om det behövs. Exempel på känsliga träd och buskar är Lönn, Magnolia och körsbär.
 • Har man beskurit fruktträd (ex. äpple) tidigare i vår, kan det vara att trädet nu skjutit mycket vattenskott som en reaktion på förlorad bladmassa. Vattenskotten tillför inget till trädet och är något som man kan ta bort nu under JAS-månaderna, men det gäller att gå försiktigt fram och endast avlägsna 1/3 av de skott som kommit.
 • Nu är det dags att sluta gödsla med kväve (N) på alla perenna växter. Det låter kanske tidigt, men nu börjar växterna förbereda sig för invintring även om vi får njuta av dem ett tag till. Det är dock inte fel att gödsla med fosfor (P) och kalium (K) då de hjälper växterna att klara vintern kylan bättre.
 • Den här tiden är bra att titta runt i sin trädgård och se om det är så att man saknar en höstblomning. I så fall är ni välkomna in i butiken och titta på allt vackert som blommar nu och se om det är något som skulle platsa i eran trädgård.
 • Augusti är en perfekt månad att fixa till gräsmattan. Marken är varmare och innehåller mer fukt vilket gör det enklare för gräsfrön att gro och de hinner etablera sig innan vintern kommer.
 • Fortsätt att gödsla och vattna era sommarblommor och grönsaker. För att förlänga blomningstiden är det även viktigt att knipsa av blommor som blommat över samt annat visset.
 • Har man chiliplantor i växthus kan det vara bra att hjälpa till med pollineringen för att öka skörden. Är växthuset stängt når inte pollinatörerna in för att hjälpa till och då är det bra om man med hjälp av en pensel eller ett försiktigt finger petar runt på alla blommorna. Gärna varje dag så att alla verkligen blir pollinerade.
 • Det är en perfekt tid nu att dela vårblommande perenner och plantera ut i andra delar av trädgården eller ge bort till nära och kära. Det här är bra och göra om det har blivit för tätt i rabatten eller växten har blivit för stor. Gräv upp hela plantan, dela och se till att varje bit har friska rötter.
 • I den fantastiska sommarvärmen dyker det upp en del insekter i trädgården och vissa av dem har en förkärlek för att äta på ens växter. Var därför noga med att titta och undersöka era växter ofta. Ju tidigare ett angrepp upptäcks desto lättare är det att stoppa det. Att få skadedjur på sina växter är naturligt och ofta är det inte skadligt för växten. Är man osäker på hur man ska behandla ett angrepp är ni välkomna in att prata med vår kunniga personal i trädgården för tips och råd.
 • I butiken blommar det nu för fullt och sortimentet med perenner och buskar är som störst. Nu är det alltså perfekt att besöka butiken och låta sig inspireras inför framtida projekt. Det närmar sig hösten som är den stora planeringstiden för trädgård och det kan därför vara bra att ha tittat ut lite växter som man tycker om. Eftersom det mesta är i blom kan man undersöka färger och former hos de växter man är intresserad av.