Trädgården i december

Trädgården i december

Nu har vi första vintermånaden och det närmar sig jul. Trädgården är i vila och det är fullt upp med att skapa julkänsla på alla sätt och självklart kan man skapa det även i trädgården. Här kommer lite tips på vad man kan göra i sin trädgård den här månaden:

 

  • Självklart kan man julpynta även i trädgården. Där är det bara fantasin som sätter gränser. Det är alltid trevligt med något som ljusar upp de mörka kvällarna. En enkel ljusslinga i ett träd ger en härlig julkänsla i trädgården tillsammans med lite granris vid trappen. Man kan även välja att belysa träd och buskar i trädgården för att framhäva och skapa mer djup.
  • Nu är det också viktigt att tänka på småfåglarna som har svårt att hitta mat på egen hand. Sätt ut mat i trädgården på ett skyddat ställe så ska ni se att trädgården snart livas upp av massa vackra småfåglar. Det är alltid lika trevligt att se vilka sorters fåglar som dyker upp.

 

  • Se till att det finns stamskydd på träd som är nyplanterade de senaste åren. Rådjur och harar letar sig gärna in i trädgårdar under vintern för att hitta mat. Späda stammar på nyplanterade träd kan lätt ta skada om djuren bestämmer sig för att ha det som kvällsmat.

 

  • Nu har de flesta löven fallit ner och det kan ligga stora mängder på marken. Löv är bra att mylla ner i rabatter där maskar och mikrolivet hjälper till att bryta ner det och det blir en naturlig näringstillförsel till eran rabatt. För stora mängder kan dock ta längre tid att bryta ner, därför är det smidigt att klippa sönder löven med gräsklipparen innan man placerar det i rabatter eller komposten. Viktigt är också att det inte ligger ett tjockt lager på gräsmattan, då kan den ta skada.

 

  • Börja planera och drömma inför nästa års trädgårdsäsong. Vilka grönsaker ska vi odla? Ska man driva upp egna sommarblommor? Vilka nyheter finns inför 2020? Ska man driva upp egna växter från frö behöver de sås tidigt. Planera därför i god tid så ni hinner få hem de fröer som ni vill ha.

 

  • Snön dyker snart upp och det ger alltid den där extra mysiga känslan kring jul. Faller snön i för stora mängder kan den dock ha sina nackdelar. Grenar på barrväxter och yngre träd kan lätt knäckas om de tyngs ner av för mycket blötsnö. Man kan därför binda ihop buskar så att snön inte kan lägga sig på grenen. Det är även viktigt att hålla koll vid snöfall, om det är så att stora mängder lagt sig på grenarna, då kan man enkelt gå och skaka av det.

 

  • Under säsongen har man kanske valt att ha buskar eller träd i kruka och då är det viktigt att man nu frostsäkrar krukan så att inte rötterna tar skada. Viktigt är också att se till att krukan står skyddat och att det inte blir för mycket vinterfukt i den.