Trädgården i februari

Nu är det den sista vintermånaden fast att vintern inte riktigt dykt upp. Växterna runt om i trädgårdarna har blivit lurade att våren är här och har börjat slå ut. Det viktiga här är att ha is i magen och låta trädgården vara ett litet tag till eftersom det fortfarande finns risk för frost. Men här kommer lite tips på andra saker man kan pyssla med i februari
• Nu är det hög tid att köpa och så sina fröer inför säsongen. Butiken är fylld med ett stort sortiment av både blomster- och grönsaksfröer. Det kanske finns sorter som ni aldrig sett tidigare som kan vara intressanta att odla.

• Det är viktigt att tänka på fåglarna som fortfarande har det lite klurigt att hitta mat. Sätt ut fågelmat på en skyddad plats men så att ni ändå kan ha utkik över vilka arter som kommer på besök.

• Om snön skulle dyka upp är det viktigt att se till att den inte blir för tung på grenarna hos träd och prydnadsbuskar. Vid kraftiga snöfall kan en stor mängd snö längs grenarna gör att de knäcks. Det är då viktigt att försiktigt skaka av eller borsta av snön med en sopkvast.

• Om den här månaden kan man vid behov beskära sina äppel- och päronträd. Bästa tiden för beskärning är egentligen när trädet har mycket bladmassa, under JAS- månaderna. Under den tiden kan det dock vara svårt att se vilka grenar som behöver tas bort och då kan det vara en fördel att gallra ut nu under vårvintern. Det viktiga är att inte klippa för hårt utan istället gå in och göra en uppföljning på trädet. Är ni osäkra på om ni behöver beskära eller hur ni ska gå tillväga är ni välkomna in och prata med vår duktiga personal.

• Se till att skydda stammar på träd och buskar från gnagare och rådjur som har det svårt att hitta mat i naturen. Nyplanterade växter är extra utsatta och har svårare att stå emot gnagangrepp. Det är därför extra viktigt att sätta skydd på framförallt träd i trädgården som planterats under de senaste 3 åren.

• Även om man inte kan utföra många trädgårdssysslor i trädgården så är det perfekt att planera sin trädgård inför säsongen. Det tar tid att planera sin trädgård så det gäller att vara ute i god tid. Är det så att man önskar hjälp med planeringen erbjuder vi tjänsten ”Planera” där ni får hjälp att planera eran trädgård efter dess förutsättningar och era önskemål. Vill ni veta mer kan ni läsa på våran hemsida eller maila planera@blomstertorget.se.
Våren är på väg och man kan nästan tro att den redan anlänt. Ut och njut av vårlökarna som ploppar upp ur marken och de allt mer ljusa dagarna som följer. Välkomna in i butiken och möt våren med oss!