Trädgården i juli

Trädgården i juli

Trädgården i juli!

Nu är det högsommarvärmen och trädgården står i all sin prakt. Vi kan få njuta av både blommor, dofter och den första skörden från köksträdgården. Många kanske får göra en hemester och här kommer då lite tips på vad som kan göras i trädgården i juli:

 • Nu har man fyllt krukor och rabatten med sommarblommor och då är det viktigt att vattna och gödsla så att de blommar och håller sig fina länge. Plocka även av vissna blommor så att blomningen fortsätter under hela säsongen.
 • Ge de fleråriga växterna sin sista giva gödning med ett kvävegödsel den här månaden, gödsling med kväve senare gör det svårt för plantan att förbereda sig för vintervilan. Det finns dock höstgödsel man kan använda för att fortsätta gödsla och stärka plantorna fram tills vintern kommer.
 • De remonterande rosorna behöver en extra giva med gödning nu i juli för att orka fortsätta blomma. Mylla ner rosgödning eller kogödsel så blir rosbuskarna glada.
 • Så en andra omgång av de tidiga köksväxterna såsom rädisa, sallad, spenat, asiatiska bladgrönsaker och rucola. Då får ni njuta av dem mycket längre under säsongen.
 • Nu är en perfekt tid att beskära fruktträd om man är i behov av det. Även andra träd och buskar fungerar utmärkt att pincera nu mitt i sommaren. Det är även en bra tid nu för att klippa eller pincera häcken och då framförallt avenboken som gärna vill bli klippt i JAS. Det är tujahäcken som inte vill bli klippt nu utan gärna i april eller i september. Det går även att formklippa sina buxbomplantor om det är sådana man har i sin trädgård.
 • Toppa de högväxande tomatplantorna vid en bladförgrening. Gärna så att det finns 3-5 klasar kvar. Då får de möjlighet att utvecklas och hinner mogna. Glöm inte bort att tjuva tomater som är i behov av det och bind upp dem. Har du tomaterna i växthus, toppa då när de når taket.
 • Det låter kanske tråkigt men håll utkik efter ogräset. Ta med kaffekoppen eller något annat läskande, gå en runda kring rabatterna och dra upp ogräset innan det hunnit rota sig ordentligt. Desto oftare man är på ogräset, desto färre blir det.
 • Det verkar vara ett gynnsamt år för frukt och äpplena blir nog många i år. Det kan därför vara viktigt att gallra lite bland karten så att frukterna orkar utvecklas.
 • Samla ihop gräsklippet och täck köksland och rabatter där jorden är bar. Gräset ger näring till växterna, minskar avdunstningen samt hindrar ogräset från att komma upp.
 • Varför inte göra lite saft av flädern som blommar nu och ha och njuta av hela sommaren. Det finns den väldigt häftiga blodflädern som har rosa blommor och därför blir flädersaften rosa. Saften smakar underbart gott och har dessutom en väldigt fin färg! Har ni funderat på att plantera en fläderbuske eller bara vill ha en tålig formstark och vacker buske i trädgården, så är blodfläder ett måste i trädgården!
 • Nu är det värme (förhoppningsvis) så se till att vattna nyetablerade växter när det är torrt. Även växter som planterades förra året eller året innan dess kan behöva lite hjälp på traven.

Ut och njut och framför allt ta hand om varandra!