Trädgården i juni

 

Trädgården i juni!

 

Nu har trädgården börjat få fart och det är dags att börja njuta av alla blommor, dofter och den första skörden från de tidig sådda grönsakerna. Mycket av den här tiden går ut på att hålla efter växterna, gallra och vattna. Här kommer lite fler tips på vad som behöver göras i trädgården under juni:

 

  • Det är dags att fylla krukor och balkonglådor med växter som blommar under hela sommaren. Använd dem även för att förlänga eller förstärka blomningen i stora perennrabatter. Vi har ett stort utbud av sommarblommor i butiken. Välkomna in och låta er inspireras!

 

  • Vattna och gödsla alla sommarblommor, köksträdgården och eventuella nyplanteringar. Träd och buskar som har planterats de senaste 2 åren räknas som nyplanteringar och behöver vatten under torra perioder.

 

  • Håll utkik efter ogräs i rabatten och dra upp det så fort du ser det. Gör man rensningar ofta blir det inte lika mycket och ogräset har inte hunnit rota sig ordentligt och är lätt att dra upp.

 

  • Det är hög tid att undersöka sina rabatter och se om det är några växter som gått ut och behöver ersättas eller bytas ut. Är det så att man önskar hjälp eller vill ha inspiration på vad som passar i just eran rabatt är ni välkomna in och prata med våra trädgårdsmästare på plats.

 

  • Gallra i kökslandet för att ge mer plats till grönsakerna att utvecklas. Släng inte de utgallrade plantorna utan använd de i härliga sommarsallader.

 

  • Än är det inte försent att så de där härliga snabbgroende grönsakerna av bl.a. rucola, olika salladssorter, asiatiska bladgrönsaker, spenat och rädisor. Så dem gärna i lite olika omgångar för att kunna skörda egenodlade bladgrönsaker under hela säsongen.

 

  • Med värme och torka kommer de små skadegörarna. Lyft på blad, undersök och håll koll på era växter för att upptäcka eventuella skadegörare i tid. Ju tidigare man upptäcker ett angrepp desto lättare är det att behandla.

 

  • Placera upp ett insektshotell i närheten av era prunkande rabatter. I dem är det inte bara våra viktiga vildbi som kan flytta in utan även andra viktiga nyttodjur som guldögonslända och nyckelpigor.

 

  • Plocka in blommor från trädgården i vaser och ställ på utvalda platser i hemmet. Njut av växterna ni odlat upp själva!

 

 

Ut och njuta av era fantastiska utemiljöer och allt som står i sin vackraste prakt under den tidiga sommaren och ta hand om varandra!

Hälsningar

Hanna i Trädgården