Trädgården i maj

Trädgården i maj

Vi får väl helt enkelt enas om att den här tiden är väldigt speciell. I tider när vi ska hålla avstånd, är trädgården en perfekt miljö att vistas i. Värmen börjar smyga sig in och allt mer börjar växterna vakna till liv i rabatterna. Här kommer lite tips på vad ni kan göra i trädgården nu i maj:

• Nu är en bra tid att dela senblommande perenner som blivit för stora eller blivit ”tomma” i mitten som de kan bli efter några år. Det går även bra att dela prydnadsgräs vid den här tiden om man tycker att de blivit för stora. Dela och sätt i en annan del av trädgården eller ge bort till nära och kära.

• I butiken har sommarblommorna börjat dyka upp. De är perfekta för att sätta färgprakt i en kruka på trappen eller i en rabatt som annars inte har så mycket blomning. De är pålitliga och blommar hela sommaren – ett perfekt tillskott till trädgården!

• Det har varit torrt nu under våren med undantag för några enstaka regnskurar. Det är viktigt att vattna och ge en ordentlig rotblöta till nyetablerade växter. Stå en stund med trädgårdsslangen och se till att vattnet tränger ner ordentligt. Hellre en gång i veckan och mycket, än lite varje dag.

• ”Mulcha” i rabatterna. Lägg på ett lager av 5-10 cm med kompost eller färdigbrunnen gödsel. Har ni inte det att tillgå hittar ni kogödsel och barkmull hos oss på våran jordterminal. Mulchen ger näring och hjälper till att hålla fukten i rabatten. Det här är även bra att göra kring nyetablerade träd och buskar.

• Nu har björken fått sina musöron och det är dags att klippa rosorna och vänta inte för länge. Har man rabattrosor tål de en hård beskärning och blir tätare om man klipper ner dem. När det gäller buskrosor, marktäckanderosor och klätterrosor kan man ta bort vissna delar och även korta in grenar som blivit för långa.

• Fixa gräsmattan! Det är hög tid att gödsla gräsmattan. Under den milda vintern har det varit väldigt blött och gräsmattan kan ha tagit stryk. Då kan det vara bra att lufta gräsmattan. Ett sätt att får mer syre till rötterna är att sticka ytan med en grep, därefter kratta ut en gräsmattedress och slutligen stödså om det behövs.

• Det är även dags att börja behandla mot skadegörare. Temperaturen i marken blir varmare och man kan börja använda nyttodjur för att bekämpa svampar, öronvivlar, larver och annat som kan äta på dina växter. Är du osäker på vad som orsakar skador på dina växter får du gärna höra av dig och konsultera våran duktiga trädgårdspersonal.

• Rensa ogräs i rabatter. Kanske inte den mest roliga trädgårdssysslan men det kan vara rogivande och det blir väldigt fint. Är man ihärdig hinner ogräsen inte rota sig och det blir lättare att dra upp. Ta med kaffekoppen på kvällen eller en tidig morgon och gå och dra synligt ogräs som kommer upp. Gör det till en rutin och ogräsrensandet kommer bli mycket lättare.

• Det är även viktigt att se till att gräsmattan inte kryper in för nära nyetablerade växter. Är gräsmattan för nära inpå växten tar den all näring och vatten. Se till att kantskära och hålla en tydlig cirkel runt buskar och träd. Har man en nysatt häck är det bra att hålla undan gräsmattan även där.

• När temperaturen går upp blir även jorden varmare och man kan börja direktså sådant som är köldtåligt. Det viktiga är att titta på fröpåsen när de rekommenderar en direktsådd. Jordtemperaturen är inte det samma som lufttemperaturen och är man osäker på om marken är varm nog att så i, kan man köpa en jordtermometer.

• Temperaturen har skiftat kraftigt de senaste veckorna. Våren är alltid en osäker period och det gäller att ha fiberduken redo om det dyker upp en frostnatt. Skydda även känsliga sommarblommor om ni planterat ut dem i krukor eller rabatten.

I dessa minst sagt ovanliga tider är det viktigt att ta hand om varandra. När man inte får umgås med andra kan trädgården bli en bra tillflykt och kanske kan man satsa på att lära sig något nytt. Håll avstånden till varandra och njut av att vara ute.

Ha det gott och hoppas att ni mår bra!

Hälsningar
Hanna från trädgården