Trädgården i Mars

Första vårmånaden är nu officiellt här även om det har känts vårlikt i några veckor nu. Allt fler vårlökar tittar upp ur rabatterna och fågelkvittret blir allt mer intensivt. Nu börjar det klia i fingrarna hos många och det är dags att sätta igång med trädgårdsarbetet igen. Här kommer några tips på vad man kan göra i trädgården i mars:

 

  • Fortsätt med frösådderna inför säsongen. Det finns ett stort utbud av både blomster- och grönsaksfröer i butiken, men även alla tillbehör som krävs för att lyckas med era sådder. När man sår från frö finns det många fler olika varianter och sorter på växter att välja mellan, som gör det spännande att odla. Välkomna in att se om det finns några fröer som ni vill testa!

 

  • Det är även dags för omskolning av de sådder som gjorts tidigare under säsongen, så som chili och paprika. Plantera om dem en och en i en lite större kruka och i näringsrik jord. Det är dags när du ser att rötterna tittar ut ur hålen i botten på krukan.

 

  • Gallra ur prydnads- och bärbuskar för att hålla dem unga och vitala. Klipp bort de äldsta grenarna, ungefär 1/3 av hela buskens storlek. På det viset blir buskarna inte lika risiga och blomningen och skördarna blir större. Är ni osäkra på hur ni ska beskära just era buskar eller har ni buskar som inte blivit beskurna på väldigt länge är ni välkomna att prata med vår kunniga trädgårdspersonal för råd och tips.

 

  • Nu börjar även alla blomsterknölar och -lökar dyka upp i butiken. Där finns ett stort utbud av till exempel dahlior, gladiolus och begonior. Blomsterknölar är perfekta att plantera för att sätta extra färg och effekt på en enkel plantering i trädgården eller i balkonglådan.

 

  • Är det så att ni har snödroppar i trädgården och önskar att dela eller flytta dem är det en bra att göra när de precis blommat över och bladen fortfarande är gröna. När energin gått tillbaka ner i löken försvinner bladen och de är svåra att hitta när högsommaren är igång och man önskar att flytta dem. De små lökarna är även känsliga för uttorkning så det är viktigt att veta vart ni ska flytta dem innan ni börjar gräva.

 

  • Vi har haft en väldigt mild vinter och många har fått vårkänslor, inte minst växterna som redan är på väg att slå ut. Det är dock fortfarande risk att det bli frostnätter och då kan det vara bra att man täcker över knoppar och utslagna blommor med en fiberduk.

 

  • För att få mer färg på våren kan man alltid plantera penséer i kruka. De tål några minusgrader och håller länge under säsongen. En riktigt trogen blomma!

 

  • När det blir mildare väder börjar det bli dags att ”städa” i rabatterna. Man kan se att vissa perenner börjar titta upp ur marken och då börjar det bli dags att ta bort det vissna. Klipp gärna 10 cm från marken. Det som blir kvar kommer maskarna och mikrolivet i jorden att ta hand om. Det man klipper bort kan man med fördel även klippas till mindre bitar och blandas i med jorden som en ”mulchning”.

 

 

Njut nu av våren som nu dyker upp på riktigt och ta tillfället i akt att utforska trädgården och naturen och se när de där första bladparen på växterna tittar upp! Förhoppningsvis är även vårsolen framme och ger lite härlig energi och värme.

Ut och njut!

 

Kram från Trädgårdsingenjören Hanna på Blomstertorget.