Trädgården i november

Trädgården i November

 

Nu är hösten i full gång och vi är påväg mot de mysiga vintermånaderna. Fåglarna har börjat röra sig mer kring husen i jakt på mat. Växterna och naturen går i vila och det är en perfekt tid att förbereda sin trädgård inför nästa års säsong. Här kommer lite tips på vad man kan göra i sin trädgård den här månaden:

 

 • I rabatterna är det viktigt att göra en vintertäckning på marken runt känsliga växter så som Buddleja och hortensior. Det är även viktigt att göra en kupning runt ympstället på rosor så att de inte fryser. Det här kan göras med lite täckbark, granris eller löv från trädgården. Undrar ni mer över om ni behöver vintertäcka era växter eller hur ni enklast går till väga är ni såklart välkomna in i butiken för råd.

 

 • Just nu är det en bra tid att planera sin trädgård. Har man stora planer på att göra om eller plantera nytt, kan det vara bra att tänka ut redan nu hur man vill ha det för att sedan kunna sätta igång med arbetet när våren kommer. Är det så att man behöver hjälp med det erbjuder vi tjänsten ”Planera” där vi kan hjälpa med allt från en enkel rådgivning till färdiga planer över hur eran trädgård kan se ut. Maila till planera@blomstertorget.se om ni vill veta mer.

 

 • Än är det inte försent att plantera lövfällande buskar och träd i trädgården. Det går alldeles utmärkt att plantera tills det att marken fryser.

 

 • November månad är en bra tid för att beskära sina vinrankor eftersom de blöder (savar). Årsskotten kortas in till 1-2 knoppar och gallras ut så att det är ungefär max 20-25 cm i mellan varje gren. Det blir en kraftig beskärning men det kommer ge en stor avkastning nästa år. Är ni osäkra på hur ni ska beskära eran vinranka kom in och prata med våran trädgårds personal.

 

 • Nu är en perfekt tid att städa ur växthuset och rengöra alla redskapen inför nästa säsong. Diska ur alla lerkrukor och andra planteringskärl med såpa och vatten, så att allt är förberett när vårsäsongen kickar igång. Det är otroligt skönt att ha allt sådant förberett, för att man vet själv att när våren väl är här, då vill man bara sätta fart.

 

 • Glöm inte småfåglarna nu när vintern kommer. De har svårt att finna mat på egen hand. Sätt ut fågelmat i ett skyddat läge så att fåglarna känner sig trygga men ändå så att ni kan hålla lite utkik på vilka det är som kommer och äter. Det är alltid lika spännande att se vilka fåglar det är som dyker upp.

 

 • Under säsongen har man kanske valt att ha buskar eller träd i kruka och är det inte så att man planerar att sätta ut dem i trädgården är det nu viktigt att man frostsäkrar krukan så att inte rötterna tar skada. Viktigt är också att se till att krukan står skyddat och att det inte blir för mycket vinterfukt i den.

 

 • Föregående månad har redan bjudit på en del frostnätter och har man inte redan tömt och tagit in sina vattenslangar och kopplingar är det en bra tid att göra det nu.

 

 • Förbered inför snösäsongen som är påväg. Se till att kontrollera att snöskyfflarna är som de ska efter förra årets säsong eller om det behöver inhandlas nya.

 

 • Även om man kan tycka att växtsäsongen är över så är det fortfarande viktigt att ogräsrensa i rabatten. En del fröer har hunnit gro under hösten och bildat en liten bladrosett som övervintrar och kommer med stor kraft när våren är här. En ogräsrensning sent på hösten sparar mycket jobb på våren. Väl värt det, helt enkelt.

 

 • Om det är så att man har planer på att odla mycket nästa säsong är det en bra tid att undersöka vilka nya spännande fröer det finns. Fröföretagen hittar alltid nya sorter. Det kanske är så att man har sett någon häftig pumpa nu kring halloween och vill odla en sådan själv nästa år. Många fröer ska sås tidigt på våren eller senvintern. Så bättre att vara ute i god tid så ni får hem era fröer i tid.

 

 • Den här tiden på året bjuder på så mycket fint som man annars inte upptäcker över allt frodigt grönt som vanligtvis fångar ens blick. Många växter bildar vackra frökapslar eller frukter som är fina att ta in och dekorera med på bordet eller att skapa en vacker krans med och hänga på dörren. Gå ut, ta ett extra varv i trädgården eller ta en promenad i skogen. Ni kommer bli förvånade över allt fint ni ser.

 

 

Även om trädgården inte har sin vackraste prakt just nu, så passa på att njut av att allt vilar. Vi behöver också vila. Ut och ta härliga promenader och njut av den friska luften.