Trädgården i oktober

Trädgården i oktober

 

Hösten är i full gång och än så länge håller värmen i sig, vilket gör det till en fantastisk tid för trädgårdsarbete. Det går mot en kallare tid och hos många växter har höstfärgerna kickat igång. Under den här årstiden är det perfekt att utföra lite tyngre trädgårdsarbete och då även förbereda inför vintern och våren. Här kommer lite tips på vad man kan göra i trädgården:

 • Det är inte försent att plantera i sin trädgård. Nu har vi massor av fina perenner och buskar som bara väntar på att få planteras ut. Hösten bjuder på lite mer fukt, vilket hjälper växterna att etablera sig bättre. Växterna hinner rota sig ordentligt under vintern och man får njuta av dem ordentligt nästa säsong.

 

 • Är man ännu osäker på vad man ska plantera men vill väldigt gärna göra om i sin trädgård så är det en perfekt tid att nu under hösten planera sin trädgård. Vill man ha hjälp med det finns våran tjänst ”Planera”. Mer information finns under fliken planera på vår hemsida eller maila planera@blomstertorget.se Med planering i god tid kan tyngre arbete ske under senhösten och vintern, så som att gräva. Därmed kan man sätta igång med planteringen till våren och ni har en helt ny trädgård ni kan njuta av nästa sommar.

 

 • Nu när växterna gått i vila, är det en bra tid att flytta växter i trädgården som man tycker har hamnat fel. Det går även bra att dela växter som har blivit lite för stora. Framförallt är det bra att flytta och dela vårblommande perenner nu under hösten. Se till att vattna ordentligt både innan och efter flytten så att den aldrig står torr.
 • Än finns det mycket kvar att skörda och ta till vara på i trädgården. Har man mycket frukt kan man göra pajer, sylt, mos, chutney eller något annat spännande. Bara fantasin sätter gränser. Överskottet kan man lämna in till musteri som gladeligen tar emot.
 • Nu är det även hög tid att plantera lökar i trädgården eller i kruka. Smålökar och narcisser mår bra av att planteras lite tidigare medan tulpaner kan planteras ända fram tills tjälen kommer. Glöm inte att mylla ner lite benmjöl i samband med plantering för att ge näring.
 • Under hösten ska man inte städa för mycket i trädgården. Låt perennerna stå kvar och vissna på sina platser och vänta till våren med att klippa ner dem. Några perenner som dock är bra att klippa ner på hösten är pioner och jordgubbar, för att eventuella svampsjukdomar inte ska övervintra.
 • Nu börjar löven trilla ner och det är dags att räfsa och ta hand om dem i trädgården. Gräsmattan mår inte bra av att det ligger ett för tjockt lager med löv ovanpå. Klipp gärna i sönder det med gräsklipparen och lägg överskottet i rabatten som vintertäckning samt för att ge maskarna något att arbeta med. Är det så att man har haft svampsjukdomar på sina fruktträd eller rosbuskar är det väldigt viktigt att ta bort de bladen så att svampen inte övervintrar till nästkommande säsong. De bladen ska inte läggas i komposten utan ska grävas ner eller läggas i brännsoporna.

 

 • Ta hand om era trädgårdsredskap. Ta in och rengör dem, olja in och reparera om det behövs. Det är så skönt att ha allt sådant klart till våren, när man bara vill sätta igång med trädgårdarbetet.
 • Nu börjar det bli mörkare ute och det kan vara mysigt att sätta ut lite belysning i trädgården. Några solcellslampor eller enkla ljusslingor för att skapa mysiga miljöer i trädgården.
 • Har man fleråriga växter i kruka utomhus, är det bra att börja förbereda vinterförvaringen. Har man inga frostsäkra krukor kan man täcka in dem med frigolit eller bubbelplast. Viktigt är också att se till att det inte blir för mycket fukt i krukan under och det kan därför vara bra att sätta in den på en mer skyddad plats under tak.
 • Nu är det även viktigt att tänka på småfåglarna. Tillgången på mat i naturen blir mindre och därför är det viktigt att man sätter ut fågelfrö eller talgbollar som de kan mumsa på. Placera de gärna lite skyddat så att större fåglar inte tar all maten samt att de känner sig trygga från rovdjur som vill åt dem.
 • Nu har kanske pelargonerna, eller andra sommarblommor, gjort sitt i urnorna på trappen och det är dags att sätta i höstfägring. Vi har nu fyllt trädgårds-avdelningen med en massa fina höstväxter som står sig fint till att frosten kommer eller ända in till våren. Välkomna in!

 

Hösten bjuder ofta på fina soliga dagar och det gäller att ta tillvara på dem. Ut och gå och tjuvkika på grannarnas trädgårdar och se vilka växter som ger vackra höstfärger eller fina vissna blomställningar. Vet ni inte vad det är för växt, fråga grannen eller ta en bild och kom in till oss i trädgården så kan vi lista ut vad det är för någon växt och var den skulle passa in i eran trädgård!

 

Ta hand om er!

Vänliga hälsningar

Hanna i trädgården