Trädgården i september

Trädgården i september

Trädgården i september

Nu börjar första höstmånaden och det är perfekta tiden att både plantera och planera i sin trädgård. Det är även perfekt att skörda blommor, grönsaker och fröer i trädgården. Vädret börjar svalna av och det är perfekt att utföra trädgårdsarbete. Här kommer lite andra tips på vad man kan göra i trädgården:

  • Tidig höst är perfekt att plantera vedartade växter. Det regnar mer och luften är fuktigare, vilket gör att man inte behöver vattna lika mycket. Växterna hinner sedan etablera sig väl under vintern och man får njuta av dem ordentligt nästa säsong.

 

  • Den här tiden är även perfekt att dela vårblommande perenner som har blivit för stora eller har hamnat på fel plats. Man kan plantera ut de ”nya” plantorna i trädgården eller ge bort till någon som säkerligen blir väldigt glad. Är det så att växterna har mycket bladmassa kan det vara bra att klippa ner dem lite innan flytt så att de orkar rota sig. Viktigt är också att se till att vattna plantan ordentligt på dess nya plats.

 

  • Vintergröna växter som till exempel rhododendron, vintergrön liguster och olika barrväxter behöver hinna invintra innan frosten kommer. Därför är det bra att hinna göra det i september om man planerar att sätta någon av dessa växter. Annars går det jättebra att vänta till våren. Alla växter har lite olika krav. Om ni är osäkra på kraven på den växten ni vill plantera, är ni välkomna in och prata med någon av våra trädgårdsmästare.
  • Är det så att man har stora planer för sin trädgård är det perfekt tid att redan nu planera vilka växter man vill ha, för att sedan plantera i vår. Är man osäker på vilka växter som skulle passa i ens trädgård kan man konsultera en trädgårdsarkitekt. Blomstertorget har tjänsten planeringsservice där ni kan få hjälp med allt från växtval till mer detaljerade ritningar över er framtida trädgård. Mer går att läsa under fliken ”Planera din trädgård” på vår hemsida, annars maila planera@blomstertorget.se

 

  • Nu är det sista månaden på JAS (juli, augusti, september) och är det så att man är i behov av beskärning av känsliga växter som till exempel körsbär, lönnar eller avenbok, är det dags att göra det nu. Är man osäker på hur man ska beskära eller om man är i behov av beskärning är ni välkomna in att prata med våra väldigt duktiga trädgårdsmästare.

 

  • I september börjar även vårlöken dyka upp i butiken och det är hög tid att börja plantera. Plantera så tidigt som möjligt efter inköp för att löken inte ska bli dålig. Gödsla i samband med plantering och använd gärna benmjöl. Löken skall planteras på ett djup som är 2-3 ggr lökens storlek. Sätt ner några färgsprakande vårlökar och förgyll rabatten med en extra blomning, ni kommer inte att ångra er! Är det så att man inte har en trädgård eller rabatt att plantera ut lök i, går det utmärkt att plantera lök i kruka. De är dessutom flyttbara och kan placeras lite varstans för att skapa en härlig vårkänsla.

 

  • Om man vill övervintra pelargoner, som man har haft i kruka ute under sommaren, är det hög tid att börja förbereda dem på en invintring. Vinterförvaringen är lite annorlunda beroende på vilken sorts pelargon man har, men alla går att spara. Nu är det läge att flytta dem till en mer skyddad plats i ett uterum eller växthus där de får vara några veckor innan de kan flytta in. Vill man inte övervintra hela plantan kan man ta en stickling istället.

 

  • Har man fruktträd, kan det vara bra att samla ihop fallfrukten, annars kan det vara en riktig snigelmagnet. Är det inget man själv tar till vara på kan man kompostera eller skänka till någon.

 

  • Även i september är det viktigt att rensa ogräs i sina rabatter. Många fröogräs har spridit sig under sommaren och tittar upp så smått i rabatterna. De rotar till sig under vintern och blir ännu större till nästa år. Desto mer ni rensar nu ju mindre behöver ni göra till våren.

 

  • Det man inte får glömma under september är att ta tillvara på trädgården och njuta av allt man kan skörda. Nu är perfekt att ta fröer från ettåriga och fleråriga växter. Man kan spara dem till nästa säsong eller byta med vänner och bekanta. På så vis kan man få nya spännande växter i sin trädgård. Skörda även och ta hand om alla grönsaker. Sylta, safta och frys in för att sedan ha och njuta av under hela året. Ett hemmagjort äppelmos på gröten är svårslaget!

 

Glöm inte att njuta av alla härliga höstdofter som dyker upp och den härliga blomsterprakt som är just nu!