Trädgården i september

Trädgården i september

Trädgården i september

Nu börjar första höstmånaden och det är perfekta tiden att både plantera och planera i sin trädgård. Det är även perfekt att skörda blommor, grönsaker och fröer i trädgården. Vädret börjar svalna av och det är perfekt att utföra trädgårdsarbete. Här kommer lite andra tips på vad man kan göra i trädgården:

 • Nu är perfekt att plantera vedartade växter och perenner. Det regnar mer och luften är fuktigare, vilket gör att man inte behöver vattna lika mycket. Växterna hinner sedan etablera sig väl under vintern och man får njuta av dem ordentligt nästa säsong.

 

 • Nu är det även tid att sluta gödsla med kväve (N) till växterna och istället satsa på höstgödsel. Det stärker växterna inför sin invintring och hjälper dem bygga ett bra rotsystem. Håll utkik efter gödsel i butiken som har låg eller ingen %-halt av kväve, alternativt prata med vår trädgårdspersonal.
 • Den här tiden är även perfekt att dela vårblommande perenner som har blivit för stora eller har hamnat på fel plats. Man kan plantera ut de ”nya” plantorna i trädgården eller ge bort till någon som säkerligen blir väldigt glad. Är det så att växterna har mycket bladmassa kan det vara bra att klippa ner dem lite innan flytt så att de orkar rota sig. Viktigt är också att se till att vattna plantan ordentligt på dess nya plats.

 

 • Vintergröna växter som till exempel rhododendron och olika barrväxter behöver hinna invintra innan frosten kommer. Om man planerar att sätta någon av dessa växter, är det därför bra att hinna göra det nu i september. Annars går det jättebra att vänta till våren.
 • Nu är en perfekt tid att börja planera sin trädgård. Även om man har stora eller små trädgårdsdrömmar kan det vara bra att ha en plan för hur ens trädgård ska byggas fram. Det tar lite tid för ens trädgård att form och man får ofta göra det i olika etapper. Är man lite osäker på hur man ska planera sin trädgård erbjuder vi tjänsten ”Planera” där ni kan få hjälp med allt från växtval till mer detaljerade ritningar över er framtida trädgård. Mer går att läsa under just fliken ”Planera” på vår hemsida, annars maila planera@blomstertorget.se

 

 • Nu är det sista månaden på JAS-perioden (juli, augusti, september) och det är en bra tid att beskära. Framförallt är det en bra period för att beskära känsliga växter som till exempel körsbär, lönnar och avenbok. Är man osäker på hur man ska beskära eller om man är i behov av beskärning är ni alltid välkomna in och prata med vår kunniga personal i trädgården.

 

 • I butiken har nu även vårlöken dykt upp och det är hög tid att börja plantera i rabatten. Plantera så tidigt som möjligt efter inköp för att löken inte ska bli dålig. Gödsla i samband med plantering och använd gärna benmjöl. Löken skall planteras på ett djup som är 2-3 ggr lökens storlek. Sätt ner några färgsprakande vårlökar och förgyll rabatten med en extra blomning, ni kommer inte att ångra er! Är det så att man inte har en trädgård eller rabatt att plantera ut lök i, går det utmärkt att plantera lök i kruka. De är dessutom flyttbara och kan placeras lite varstans för att skapa en härlig vårkänsla.
 • Har man fruktträd, kan det vara bra att samla ihop fallfrukten, annars kan det vara en riktig snigelmagnet. Är det inget man själv tar till vara på kan man kompostera eller skänka till någon.

 

 • Även i september är det viktigt att rensa ogräs i sina rabatter. Många fröogräs har spridit sig under sommaren och tittar upp så smått i rabatterna. De rotar till sig under vintern och blir ännu större till nästa år. Desto mer ni rensar nu ju mindre behöver ni göra till våren.

 

 • Även om det blir svalare nu och det kan bli lite längre regnperioder, är det viktigt att vattna nyetablerade växter. Det kan upplevas som att det har kommit mycket regn men oftast tränger det inte ner djupt i marken och det är torrt längst ner vid rötterna. Det är viktigt att vattna i torra perioder och speciellt de växter som man etablerat under de närmsta 3 åren. Vattna hellre ordentligt ett par gånger i veckan om det är torrt än att småvattna lite varje dag.
 • Nu finns det möjlighet att beställa barrotade häckplantor om man önskar sätta det nu i höst. Utbudet är lite annorlunda under hösten, och vi rekommenderar inte att sätta vintergrön liguster, avenbok, bok, thuja eller ölandstok nu i höst utan det är vårplantering. Plantorna kommer sedan i lite olika perioder i oktober beroende på när de är klara (redo att grävas upp). Är det så att ni önskar beställa plantor eller undrar vilka sorter som finns, kontakta gärna vår trädgårdspersonal.
 • Det man inte får glömma under september månad, är att ta tillvara på trädgården och njuta av allt man kan skörda. Nu är perfekt att ta fröer från ettåriga och fleråriga växter. Man kan spara dem till nästa säsong eller byta med vänner och bekanta. På så vis kan man få nya spännande växter i sin trädgård. Skörda även och ta hand om alla grönsaker. Sylta, safta och frys in för att sedan ha och njuta av under hela året. Ett hemmagjort äppelmos på gröten är svårslaget!

Glöm inte att njuta av alla härliga höstdofter som dyker upp och den härliga blomsterprakt som är just nu!

 

Ta hand om er!

Hanna i Trädgården