fuchsiasticklingar

Fuchsia Sticklingar

Plantering

Plantera dina sticklingar direkt. Börja med att plantera plantorna i små krukor, ca 7 cm i diameter. Använd en bra jord som är medelstarkt gödslad. Tryck inte till jorden hårt, det är viktigt att jorden är lucker och luftig för att rötterna ska orka sträcka sig in i den.  

Vattning
Vattna försiktigt och anpassa vattningen till plantans storlek. Låt jorden torka upp lite lätt mellan vattningarna så att rötterna får syre.

Rottillväxten stimuleras av att jorden är varm, ställ gärna plantan på en värmematta. En fönsterbräda med ett element under ger värme men tyvärr för torr luft som skadar plantan men man kan då använda sig att ett litet drivhus.

Placera sticklingen ljust men inte i stark sol.

Toppning
För att plantan ska grena sig måste den toppas. Nyp bort den översta toppen på sticklingen när den har 3 till 4 bladpar. Toppa sedan de nya topparna som växer ut, upprepa 3 – 4 gånger.

Stamma upp Fuchsian
Det är också kul att göra egna uppstammade fuchsior. Då toppar man inte plantan förrän den nått den höjd där man vill att kronan ska börja på. Bind upp sticklingen mot en blompinne, bladen längs med stammen tas bort när det finns grönska i toppen.

Placering
När det är frostfritt ute kan plantorna med fördel placeras utomhus. Se upp med sena frostnätter.

De unga plantorna klarar sig med den näring som finns i jorden men sedan behöver näring tillföras för att de ska orka växa och blomma rikligt. Tillför svag blomsternäring från det att du toppat fuchsian andra gången fram till sluten av juli.

När plantan rotat genom den första krukan är det dags att plantera om den till en lite större kruka.

Lycka till!