Grå-Miljöbild

Krukor i många olika material

Hur du väljer rätt kruka

Vi kan erbjuda ett stort utbud av krukor och dekorationer till din trädgård.  Just nu är trenden mest grå och svarta krukor som smälter in i omgivningen och låter växterna i dem synas. De blå keramik krukorna har funnits i många år och är fortfarande populära kanske för att de bryter fint mot sommarblommorna eller varför inte för tankarna till vattenblänk. De vanligaste materialen för krukor har länge varit keramik och teracotta framförallt men dessutom betong. Många av dessa material är tunga och svårhanterade, därför ar de flesta krukor idag gjorde av fibermaterial som inte väger så mycket men som har yttre egenskaper som liknar de traditionella materialen.

När man ska välja kruka tittar nog de flesta mest på hur den ser ut, färg och form, men det kan vara bra att väga in vilket material krukan är gjord i om den tex ska flyttas, stå ute över vintern, stå i en utsatt miljö. Här nedan kommer lite tips på de olika materialens egenskaper så att du hittar en kruka som passar just dig. Vi får hem krukor i olika material under säsongen, vilket innebär att vi inte alltid har krukor i alla material hemma. Om det är något speciellt du söker fråga oss gärna.

Keramikkrukor är vattentäta och väldigt tåliga, vissa av dem kan vara frostsäkra men de flesta är det bäst att ta in på vintern eftersom vatten kan krypa in i materialets porer och spränga sönder krukan. Cement är ett tungt, starkt och stabilt material, krukorna är vattentäta. När det gäller frosttålighet kan den variera, framför allt ska man vara försiktig med krukor man gjutit själv de kan vara mer känsliga för frost om de ståt ute med jord under vintern. Terracottakrukor är gjorda av bränd oglaserad lera, om krukorna står utomhus får de med tiden en vacker patina. Däremot är de varken vattentäta eller tål frost eftersom de består av ett poröst material som lätt fryser sönder. Zinkkrukor är väldigt lätta och tunna, en del rostar med tiden medan andra har behandlats mot rost. Vill man inte att ens zinkkruka ska rosta är det bra att ta in den under vintern, men förrutom rost förstörs inte krukan av att stå ute under vintern. Fibreclay är en blandning av lera och glasfiber som blivit populärt på senare år eftersom krukorna blir lätta, vattentäta och frosttåliga. Lightweight cement är ett material som består av cement blandat med tex glasfiber, för att få en kruka som är lika vacker som cementkrukorna men betydligt lättare. Polystone är en blandning av plast och sten vilket ger krukor med en jämn yta som ser ut som de var gjorda av sten men inte väger så mycket. Polyterrazzo består av  sten, glasfiber och plast vilket ger lätta, stabila krukor som är vattentäta och tål frost. Polypropen är ett material som förrutom att vara frosttåligt även har en isolerande effekt och skyddar dina fleråriga växter mot så väl kyla som värme.

Vinterförvaring av krukor

När vintern närmars sig och höstblommorna i dina krukor vissnat är det dags att tömma krukorna på jord och ställa undan dem för vintern så att de håller sig fina och du kan använda dem i många år framöver. Om du har krukor med fleråriga växter som ska stå ute över vintern kan man minska risken för att krukan spricker med att flytta in den under tak så att det inte kommer så mycket vatten på den innan det fryser. Det är dessutom bra att dra ner på vattningen inför vintern samt att ha en bra dränering i krukan.

Välkommen in till oss och titta på våra fina krukor och dekorationer till din trädgård!