img_0463

Plantering av fruktträd

Grattis du har köpt ett fruktträd som du kommer att ha glädje av i många år och få njuta av din egen frukt. Här nedan kommer lite tips på vad du kan göra för att ge ditt fruktträd de bästa förutsättningarna att växa sig starkt och vackert och ge dig och din familj frukt för många år framöver.

När ska man plantera?

Fruktträd som är krukodlade kan man plantera när som helst så länge det inte är tjäle i marken. Man kan med fördel plantera fruktträd sen höst då trädet gått ner i vintervila. När sen våren kommer rotar sig trädet tidigare än om du planterar på våren.

Placering och jord

Alla fruktträd bör placeras soligt för att ge en riklig skörd. De trivs i många olika jordtyper bara de är väldränerade. Om fruktträdet ska stå i lerjord är det bra att gräva ur ordentligt och blanda upp med barkmull, är det svår lera kan man plantera sitt fruktträd i en upphöjd bädd. Består din jord av sten och fyllnadsmassa är det en bra idé att gräva ur och fylla på med ny jord.

Plantering

När det är dags att plantera ställer du trädet i en hink med vatten så att det blir ordentligt genomvattnat. Gräv en ordentlig grop minst dubbelt så stor som krukan gärna 80 cm bred och 60 cm djup. Luckra upp jorden i botten och fyll på med ny jord. Ta loss krukan på trädet och ställ ner det i gropen. Förädlingsstället ska vara ovan jord. Sätt gärna trädet lite ovanför markytan eftersom jorden med tiden sjunker ihop och man vill inte ha en grop runt trädets stam där vatten kan samlas. Fyll på med jord halvvägs upp och vattna. Slå i 2-3 stödkäpparoch bind upp trädet med sadeljord eller uppbindning speciellt för träd. Fyll på med jord nästan hela vägen upp, trampa till jorden och vattna. För att trädet ska må bra och få tillräckligt med näring lämnar man öppen jord runt trädet ca 1m i diameter annars tar gräset näring från trädet. Jorden kan täckas med täckbark mot ogräs och uttorkning. Undvik högt gräs i närheten av trädet eftersom det under vintertid drar till sig möss som gnager på bark och rötter. Har man problem med möss kan man lägga markduk och stenkross under trädet istället för täckbark, det gillar inte mössen .Komplettera med ett gnagskydd runt stammen som skydd mot Hare, rådjur och älg.

Skötsel

Under det första året är det bra att vattna varannan vecka annars vattnar man bara vid långa torkperioder. Under de första åren medan trädet etablerar sig bör man hålla området runt trädet fritt från gräs och ogräs. Stödkäppen ska sitta kvar i ca två år. Gödsling bör ske på våren.